Statul ar putea confisca casele, apartamentele și clădirile neîngrijite

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Parlamentarii lucrează la o lege care să prevadă sancțiuni mult mai dure pentru cei care nu își vor consolida și renova casele.

Proprietarii clădirilor care sunt insalubre sau care sunt într-o stare avansată de degradare și care reprezintă risc de dărâmare riscă să-și piardă dreptul de proprietate.

Același proiect legislativ mai prevede că statul va crea un fond de garantare imobiliară pentru cei care își consolidează construcția deteriorată, iar aceștia vor lua de la bancă credite cu dobândă preferențială, pe care îi vor returna în maxim 30 de ani, potrivit liberatea.ro.

Parlamentarii mai lucrează și la o reglementare legislativă prin care să se poată trece peste semnătura proprietarului atunci când acesta refuză consolidarea sau când nu poate fi găsit.

Sunt vizate în special clădirile încadrate în clasa de risc seismic – pericol public, care urmează să fie consolidate cu bani de la buget.

În prezent, doar în București, lista imobilelor expertizate tehnic cuprinde un număr de 181 de clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public și 174 de clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic, fără pericol public. Până în acest moment 73 cladiri au fost consolidate.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: