O cetate superbă din România se redeschide pentru public după 3 ani de reparații

cetatea deva
Cetatea Deva. Foto: Darius Iovan (cetateadeva.ro)

Cetatea Deva a devenit din nou accesibilă turiștilor, după trei ani de lucrări. Proiectul de reabilitare și conservare, derulat cu fonduri europene în valoare de 39 de milioane de lei, a vizat atât părțile interioare ale cetății, cât și zidurile de sprijin, relatează digi24.ro.

Vizitatorii pot ajunge la cetate fie pe jos, prin cele două porți ale fortificației, fie cu telecabina după o călătorie de mai puțin de 3 minute. Proiectul de reabilitare s-a desfășurat în perioada 2013 – 2016.

Au fost refăcute zidurile, porțile, castelul Bethlen, camera de artilerie, platforma de artilerie, aleile, drumurile și iluminatul arhitectural.

În plus, zona de vizitare a fost mărită deoarece reabilitarea cetății a scos la iveală și zone inaccesibile până acum turiștilor.

Primăria Deva crede că, odată finalizate lucrările, numărul turiștilor poate ajunge în acest an la 300.000, după ce anul trecut cetatea a fost vizitată de 128.000 de oameni.

Cetatea Deva – scurt istoric

Cetatea Deva este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii medivale din Transilvania. De-a lungul timpului, a fost stăpânită de voievozi, de principi, de conti sau de ducese, potrivit cetateadeva.ro.

Astăzi, ruinele sale sunt vizibile de la depărtare, datorită poziţionării sale strategice, pe un vârf de deal care domină Valea Mureşului.

Cetatea a fost ridicată în secolul al XIII-lea, iar prima menţiune documentară care face referire la Cetatea Deva datează din anul 1269. Mai exact, cetatea Deva apare menţionată într-un act de donaţie al tânărului rege Ştefan al Ungariei, care făcea o donaţie unui conte valah pentru vitejia arătată în lupta purtată sub zidurile Cetăţii Deva.

Apoi, în 1444, Iancu de Hunedoara a primit în stăpânire Cetatea Deva cu toate bogăţiile sale: 56 de sate şi mine de aur. Tot în timpul său este menţionat pentru prima dată într-un document scris şi târgul Devei, aşezare aflată la baza dealului. Familia Corvinilor și-a încheiat stăpânirea asupra cetăţii şi domeniului Devei în 1504.

În secolele următoare, Cetatea Deva a avut un loc important în istoria Transilvaniei: voievozi şi principi ardeleni au locuit efectiv aici sau au fost pentru câteva zile oaspeţi ai cetăţii.

cetatea deva
Cetatea Deva. Foto: Darius Iovan (cetateadeva.ro)

În 2 mai 1773, Iosif, viitorul împărat al Imperiului Habsburgic, a vizitat Cetatea Deva în peregrinările sale prin Transilvania. Zece ani mai târziu, el a revenit la Deva în calitate de suveran pentru a afla care era atmosfera printre locuitorii de aici.

Un an mai târziu, în 1784, a izbucnit răscoala condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, iar Cetatea Deva a devenit un loc de refugiu şi apărare pentru nobilii fugiţi de pe domenii de frica ţăranilor şi a minerilor. În timpul răscoalei, între garnizoana imperială şi cetele de răzvrătiţi s-au dat lupte grele.

Prin 1817, pe când îmăpăratul Francisc I şi soţia sa se aflau în vizită în Transilvania, ei au fost impresionaţi de frumuseţea locului și au poruncit refacerea Cetăţii Deva. Lucrările au durat 12 ani.

Dar în dimineaţa zilei de 13 august 1849 o puternică explozie, produsă la magazia cu praf de puşcă, a distrus în mare parte construcţia. Odată cu o parte din ziduri, au pierit şi soldaţii care o păzeau.

În prezent, cetatea domină oraşul Deva și este principalul punct de atracţie pentru turiștii care ajung în zonă.

cetatea deva
Orașul Deva văzut seara de la cetate. Foto: Darius Iovan (cetateadeva.ro)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

TOP 10. Cele mai frumoase castele din România
Cele mai frumoase 14 castele din Europa. Unul e din România
TOP 10 Cele mai frumoase castele pe timp de iarnă din lume. Unul este în România