Accesul pe plajele sălbatice de pe litoralul românesc a fost interzis

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Distracția pe două dintre cele mai populare plaje sălbatice de pe litoralul românesc a fost interzisă. Turiștii care își montează corturile pe plajele Vadu și Corbu vor primi amenzi de până la 700 de lei.

Reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) au decis la începutul acestui an să cedeze 20 de hectare din plajele sălbatice de la Sulina, Sfântul Gheorghe, Vadu, Corbu, Midia și Portița autorităților locale. Edilii ar fi trebuit să amenajeze plajele până la 1 mai.

Turiștii ar fi trebuit să găsească căsuțe pentru cazare, toalete ecologice, parcări, coșuri de gunoi sau puncte pentru salvamari, însă totul a rămas la stadiul de proiect, pentru că șefii rezervației nu au terminat evaluarea plajelor, potrivit Digi24.

„Sunt convins că o să intrăm iarăşi într-o busculadă, care a fost la nivelul fiecărui an în sensul în care turiştii o să vină, agenţii o să vină să amendeze. Iarăşi jandarmerie, iarăşi scandal.

Pe acele locuri de parcare şi de campare vor trebui făcute nişte minimale amenajări. Cine le face, pentru că dacă le facem şi intrăm cu utilajele înseamnă să distrugem flora, fauna, habitatul”, a declarat primarul comunei Corbu, Marian Gălbinaşu.

Reprezentanții ARBDD spun că există o procedură de evaluare, însă nu e clar când va fi finalizată aceasta.

În ceea ce privește litoralul românesc, ministrul Mediului, Cristina Pașca Palmer, a anunțat în urmă cu aproximativ două săptămâni că turiștii vor avea 33 de hectare de plajă în plus începând de anul acesta. Zonele cu plajă extinsă sunt în Mamaia, Constanța și Eforie și, spre bucuria celor care merg cu cearșaful sau prosopul la bronzat, nu pot fi concesionate privaților.

Mai exact, Uniunea Europeană, care a dat bani pentru lucrările de extindere a plajelor, interzice obținerea de profit din lucările finanțate pentru interes public. Zonele în care anul trecut vedeam șezlong lângă șezlong și sunt baruri vor rămâne în continuare în administrarea privaților, însă la zeci de metri de apa mării.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.