Operațiunea „Monstrul”. Un pește uriaș a fost prins într-un lac din România

somn tâncăbești
Foto: Captură Știrile ProTV

Un somn de 93 de kilograme şi cu o lungime de 2 metri a fost prins de un pescar în lacul Tâncăbeşti, din judeţul Ilfov, anunță Știrile ProTV.

El a fost prins de un bărbat de 31 de ani, care se afla cu un prieten la pescuit.

El a povestit pentru sursa citată că în aproximativ 20 de ani, de când practică acest hobby, nu a văzut un peşte atât de mare. Somnul a fost prins în regim normal, nu în cadrul unei competiții.

După ce a fost fotografiat şi filmat, peştele a fost eliberat înapoi în lac.

somn tâncăbești
Foto: Captură Știrile ProTV

Cel mai mare peşte prins vreodată în lacul Tâncăbeşti cântărea 91 de kilograme şi a fost prins în anul 2016.

În luna iunie 2018, în același lac din județ a fost capturat un alt pește uriaș, în cadrul unui concurs de pescuit sportiv: un somn de 74 de kilograme şi de peste doi metri lungime.

În anul 2015, un alt somn uriaș a fost prins în Cazanele Dunării. Acest pește avea 90 de kilograme, o lungime de peste 2 metri și un diametru de un metru.

Anterior, în 2013, un pescar a capturat în Clisura Dunării un somn de 105 kilograme și de 2 metri și jumătate lungime.

„Dinozaurii Dunării”

Deși acești somni de 90-100 de kilograme sunt impresionanți prin dimensiunile lor, cei mai mari pești din România îi depășesc și de 6-7 ori în greutate.

Este vorba despre sturioni, și în special despre moruni, care pot trăi până la 100 de ani. Morunul poate ajunge până la 600 – 800 de kilograme și până la o lungime de 6 metri.

Morunii își duc viața adultă în Marea Neagră pentru că sunt pești foarte mari și au nevoie de hrană, însă pentru reproducere se întorc în Dunăre. După ce se reproduc, ei se întorc în Marea Neagră pentru a se hrăni.

Pescuitul de sturioni este interzis în România.

https://greatnews.ro/dinozaurii-dunarii-sturioni/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.