Șeful ANPC, despre Lidl: „Ciupitul la cântar a devenit o formă de comerţ. Lidl este corigent”

lidl
Foto: Lidl (Facebook)

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a controlat în ultimele zile 295 de magazine Lidl din toată țara și a dat amenzi de circa 7,5 milioane de lei (circa 1,5 milioane de euro), a anunțat ANPC într-un comunicat de presă citat de agerpres.ro.

În total, au fost date 757 de amenzi şi 113 avertismente. Comisarii ANPC au decis oprirea definitivă de la comercializare a unor produse neconforme, în valoare de peste 120.000 de lei.

Totodată, 23 de puncte de lucru au fost închise temporar, până la remedierea problemelor. Măsura de oprire temporară a prestării de servicii a fost aplicată unor puncte de lucru situate în judeţele Ilfov, Bihor, Maramureş, Cluj, Alba, Braşov, Mureş, Arad, Constanţa, Tulcea şi municipiul Bucureşti.

Ei au propus şi închiderea temporară a unităţii pe o perioadă de până la 6 luni pentru 4 unităţi din judeţele Botoşani, Galaţi şi Giurgiu.

„’Ciupitul la cântar’ a devenit o formă de comerţ. Ciudat este că niciodată nu se gândeşte nimeni să adauge un pic, astfel că totdeauna iese în pagubă consumatorul! Dacă ştii că procesul tehnologic scade cantitatea, cum se întâmplă că nimeni nu pune puţin în plus, pentru a preveni scăderea! Lidl este corigent la cântar şi nu numai!”, a declarat Horia Constantinescu, preşedinte al ANPC.

Iată câteva dintre cele mai grave abateri:

  • comercializarea unor produse alimentare cu diferenţe de gramaj faţă de cel menţionat pe ambalaj;
  • utilizarea, în zona Gastro, a pâinii neambalate păstrată în lăzi din plastic, neigienizate;
  • comercializarea unor produse alimentare cu ambalaj depreciat sau cu acumulare de lichid în ambalaj;
  • comercializarea unor fructe şi legume cu modificări organoleptice sau de o calitate inferioară, la raft fiind menţionată calitatea I
  • condiţii de depozitare şi igienă necorespunzătoare, cu reziduuri şi rugină, surplus de gheaţă, reziduuri pe paviment, agregate de refrigerare neigienizate;
  • depozitarea produselor în spaţiul destinat în temperatura neconformă;
  • comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depăşită.
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.