Schimbări în legea RCA. Mașina poate fi verificată dacă are asigurare și când e parcată

FOTO: JacksonDavid/Pixabay.com
FOTO: JacksonDavid/Pixabay.com

Legea RCA ar putea fi schimbată și ar putea apărea noi reguli pentru șoferi. Șoferii care rămân fără permis de conducere ar putea să suspende poliția RCA pe toată perioadă în care nu au drept de conducere, prevede una dintre schimbări.

Pentru a face acest lucru, șoferul ar urma să facă o cerere la asigurator cu dovada suspendării permisului și mașina să fie ținută în afara părții carosabile. Perioada asigurării se prelungește prin act adițional.

Polița RCA ar urma să poată fi verificată și pe dispozitive electronice, chiar și atunci când mașina este parcată. De asemenea, se poate verifica și atunci când șoferul nu este oprit de polițiști și mașina este în mișcare.

O altă modificare se referă la faptul că BAAR sau asiguratorul RCA va elibera, la cererea asiguratului, în termen de 15 zile, un certificat privind istoricul daunelor înregistrate cel puțin pe parcursul ultimilor 5 ani de raporturi contractuale, sau absența acestor daune.

Veste bună pentru șoferi: prețurile RCA rămân plafonate

Guvernul va adoptat proiectul de hotărâre care prelungește până la finalul anului plafonarea prețurilor RCA, care ar fi expirat pe 10 octombrie.

„Aprobăm astăzi și proiectul de hotărâre prin care prelungim până la finalul anului plafonarea tarifelor RCA. Este o decizie justificată, fiindcă actuala plafonare a tarifelor RCA expiră pe 10 octombrie.

Dacă nu continuăm plafonarea, vor crește tarife în cea mai nepotrivită perioadă, aceea a sărbătorilor de iarnă”, a declarat joi premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern. Plafonarea se aplică tuturor tipurilor și mărcilor de mașini. Astfel, fie că aveți de încheiat asigurare Renault Clio sau asigurare Mercedes ori alte mărci, prețurile nu sunt lăsate ”la liber” în perioada imediat următoare.

ASF a vrut inițial să propună Guvernului prelungirea plafonării prețurilor RCA cu încă 3 luni, până la 10 ianuarie 2024, motivul invocat fiind acela de a expira toate polițele RCA ale Euroins, asigurător în faliment.