S-au deschis magazine fără angajați în Europa

În Suedia s-a deschis un magazin în care nu sunt angajați și funcționează non-stop. Clienții trebuie să-și facă mai întâi un cont pe site-ul firmei care administrează magazinul, să trimită un act de identitate, un cont bancar și să descarce o aplicație.

Pentru a intra în magazin, clientul trebuie să scaneze un cod aflat pe ușă și dacă e înregistat primește accesul.

Pentru că nimeni nu lucrează în magazin, clientul trebuie să-și scaneze singur produsele și pentru acest lucru folosește aplicația de pe telefonul mobil. Mai mult, aplicația ar putea, de exemplu, să-i avertizeze pe clienții care sunt bolnavi de diabet că produsul pe care l-au cumpărat are zahăr. De asemenea, poate fi setat și un buget maxim, iar cumpărătorul să fie avertizat când depășește suma.

La sfârșit de lună, banii pe produsele cumpărate sunt retrași din cont. Singurii angajați la magazin sunt cei care se ocupă de aprovizionare și curățenie. Cel care a făcut magazinul nu a exclus posibilitatea ca unii cumpărători să nu plătească, însă, în orice eventualitate, există și camere de supraveghere.

În mici localități din țările nordice mai sunt astfel de magazine în care cumpărătorii își aleg produsele și le cântăresc singuri, pun banii într-o cutie specială și își iau restul. Proprietarul magazinului doar vine să aprovizioneze și să ia banii. S-a încercat un astfel de experiment și într-o localitate din Transilvania, însă a intrat în atenția oamenilor legii, pentru că afacerea nu ar fi fost fiscalizată.

În țările nordice, plățile cu bani cash reprezintă sub 30% din tranzacții. Suedia a fost prima țară din Europ care a introdus în circulație bancnotele, în 1661. Însă tot această țară ar putea fi prima care renunță total la forma fizică a banilor.

Banii fizici nu se mai folosesc nici măcar la cumpărarea unui bilet de autobuz sau pentru donații la biserică. Totul este online. S-au observat și mai multe beneficii. Dacă în 2008 au fost 110 jafuri la bănci, în 2011 au fost doar 16, cel mai scăzut număr din ultimii 30 de ani. Au scăzut și numărul furturilor din mijloacele de transport în comun. Evident, există celelelalt riscuri: fraudele cibernetice.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.