Românii vor putea cumpăra antibiotice fără rețetă. În ce condiții

pastile antibiotice
Foto: moritz320 / pixabay.com

Românii vor putea cumpăra antibiotice fără rețetă, însă doar în anumite condiții. Mai exact, doar în caz de urgență.

Ordinul adoptat de ministrul Sănătății în acest sens a fost publicat deja în Monitorul Oficial la data de 17 ianuarie 2024.

Potrivit ordinului, farmaciștii vor putea elibera antibiotice și antifungice de uz sistemic fără prescripție medicală în situații de urgență, și în cantitate maximă aferentă dozei pentru 72 de ore.

Doza va fi calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului.

Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient, în baza unei declarații al cărei model poate fi găsit aici.

De asemenea, pot fi eliberate fără rețetă doar anumite antibiotice, ca de exemplu:

  • amoxicilină
  • ampicilină
  • doxiciclină
  • oxacilină

Eliberarea medicamentelor se face cu respectarea procedurii de eliberare a medicamentelor în regim de urgență din cadrul Regulilor de bună practică farmaceutică și cu înregistrarea la nivelul farmaciei care eliberează doza de urgență a următoarelor informații minime:

1.datele pacientului:

a) pentru cetățenii români și străini cu domiciliul sau rezidența în România: CNP sau CID (codul de identificare al asiguratului), numele, prenumele, vârsta;

b) pentru cetățenii străini care nu au carte de rezidență: codul țării, numărul pașaportului sau numărul cardului EU (CE), numele, prenumele, vârsta;

2.medicamentul eliberat, caracterizat prin: denumire comună internațională, concentrație, formă farmaceutică, mod de administrare, cantitate (exprimată în unități terapeutice);

3.numele și semnătura farmacistului care a eliberat medicamentul;

4.diagnosticul/starea patologică;

5.data eliberării medicamentului.

Foto: moritz320 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.