Două orașe le interzic minorilor sub 13 ani să mai iasă neînsoțiți pe stradă noaptea

oraș noaptea
Foto: liliy2025 / pixabay.com

Două orașe din sudul Franței, Nisa și Beziers, le interzic tuturor minorilor sub 13 ani să iasă neînsoțiți pe stradă după ora 23:00. Măsura controversată a fost introdusă cu scopul de a reduce violența în rândul tinerilor, relatează publicația „The Independent”.

Măsura a fost luată în urma unei recente serii de atacuri mortale în care au fost implicați minori.

În cazul în care se constată că minorii încalcă restricția, aceștia pot fi reținuți sau escortați de poliție, în timp ce părinții ar putea primi amenzi de până la 150 de euro.

Săptămâna trecută, doi adolescenți au fost puși sub acuzare deoarece ar fi bătut până la moarte un tânăr de 22 de ani într-o suburbie din Dunkerque, Franța.

În urmă cu 3 săptămâni, un băiat de 15 ani a murit după ce a fost atacat de alți tineri în drum spre casă de la școală, într-o suburbie a Parisului. În aceeași săptămână, o fată de 13 ani a intrat în comă după ce a fost bătută de elevi din orașul Montpellier. Mama ei a declarat că a fost vizată pentru că nu purta batic musulman.

Robert Menard, primarul orașului Beziers, a anunțat că tinerii sub 13 ani neînsoțiți nu mai au voie să stea pe stradă în 3 cartiere din oraș între orele 23:00 și 6:00. Măsura a intrat în vigoare în această săptămână și se aplică până la sfârșitul lunii septembrie.

El a spus că măsurile au fost un răspuns la „un număr tot mai mare de tineri minori lăsați singuri noaptea” și la o creștere a „violenței urbane”.

Christian Estrosi, primarul de centru-dreapta al Nisei, a introdus o interdicție similară. El a sugerat că o interdicție anterioară, în vigoare din 2009 până în 2020, a demonstrat că astfel de măsuri sunt „eficiente”.

Președintele francez Emmanual Macron a propus înăsprirea pedepselor pentru părinții copiilor prinși că participă la violențe de stradă.

Pe de altă parte, un raport al Ministerului de Interne de la începutul acestui an spunea că persoanele sub 13 ani reprezentau doar 2% dintre suspecții acuzați de agresiune și 1% dintre cei investigați pentru jafuri cu violență, punând la îndoială ideea unei creșteri a violenței în rândul tinerilor.

Foto: liliy2025 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.