Primul vaccin anti-coronavirus cu date clare după studii. „O eficiență de peste 90% e extraordinară”

coronavirus spital seringă fiolă cercetare tratament doctor medic perfuzie
Foto: skeeze / pixabay.com

Companiile farmaceutice Pfizer, din Statele Unite ale Americii, și BioNTech, din Germania, anunță că vaccinul pe care l-au dezvoltat a prevenit mai mult de 90% din infecții. Este vorba despre datele făcute publice după studii clinice care s-au făcut pe 43.000 de voluntari.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Pfizer, este cel mai încurajator studiu în acest moment. La primele vaccinuri anti-COVID 19 era așteptată o eficiență de 60 – 70%, iar „o eficiență de peste 90% este extraordinară”, transmite Ugur Sahin, unul dintre șefii companiei medicale BioNTech, potrivit Bloomberg.

Dacă și următoarea etapă de analiză a datelor din studiul clinic va veni cu rezultate bune, cele două companii ar urma să ceară oficial autorizarea pentru punerea pe piața americană a vaccinului în luna noiembrie.

Comisia Europeană negociază cu asocierea germano-americană BioNTech-Pfizer un acord care să-i permită achiziționarea unei cantități mari de doze din vaccinul anti-Covid dezvoltat de cele două companii.

Potrivit reprezentanților asocierii americano-germană, s-ar putea produce până la finalul lui 2021 peste 1,3 miliarde de doze, adică necesarul pentru vaccinarea a circa 650 de milioane de persoane. Până la sfârșitul acestui an ar putea fi produse aproximativ 50 de milioane de doze.

România a înregistrat alte 3.240 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, în urma a doar 11.445 de teste, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de peste 28%. Bilanțul a ajuns la 306.991, potrivit datelor transmise luni de Grupul de Comunicare Strategică. În ultima zi s-au înregistrat alte 130 de decese, iar 1.076 de pacienți sunt internați la terapie intensivă.

Până astăzi, 9 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 306.991 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.240 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 991 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, au decedat 8.009 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2.