Primele cazuri Omicron confirmate în România. Rafila: Trebuie măsuri temporare

Primii doi pacienți confirmați în România cu varianta Omicron. Este vorba despre o femie în vârstă de 48 de ani, din județul Brașov, și un bărbat în vârstă de 59 de ani, din județul Vaslui. Cei doi au fost repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud și sunt în stare bună. Unul dintre ei e asimptomatic, iar celălalt are simptome foarte ușoare, de „răceală banală”, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul Rafila a declarat că ar putea fi necesară adoptarea unor măsuri temporare, pentru a limita răspândirea virusului.

„Vom face o analiză rapidă a situaţiei şi a eventualelor măsuri care pot fi luate, încât să limităm – nu putem să excludem -, dar să limităm posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid în România.

E un lucru important de ştiut – trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină.

În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puţine informaţii legate de evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi cu această tulpină şi de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare faţă de această nouă tulpină”, a arătat ministrul.

Ministrul a vorbit și despre starea celor două persoane. „Ce putem să spunem, la categoria veşti bune, este legat de faptul că în cazul celor două persoane care au fost diagnosticate cu această tulpină, simptomele sunt minore, chiar una dintre ele este asimptomatică. Nu sunt probleme deosebite. E adevărat, ele au fost vaccinate, dar asta nu face decât să pledeze pentru utilitatea vaccinării, care oferă protecţie, chiar dacă îmbolnăvirea se produce.

În cazul persoanelor vaccinate se pare că evoluţia clinică este favorabilă şi de multe ori trece neobservată. (…) Persoana din Bârlad nu are niciun fel de simptom, cealaltă are mici acuze – dureri în gât. O răceală banală pare, chiar din relatările acesteia. Vor continua să stea în izolare timp de 14 zile”, a spus Rafila.