Povestea papirusului vechi de 2500 de ani, descoperit la Mangalia

Papirusul s-a înegrit și s-a spart în 154 de bucăți FOTO: Captură Digi24
Papirusul s-a înegrit și s-a spart în 154 de bucăți FOTO: Captură Digi24

Un papirus vechi de mai bine de 2500 de ani se află la Mangalia. În anul 1959, o echipă de arheologi bucureșteni, condusă de Constantin Preda, a descoperit un mormânt tumular, ce părea deosebit la primele săpături, potrivit Digi24.

„S-a săpat în continuare și a apărut acest mormânt confecționat din dale mari de calcar, lucrat doar pe fețele interioare. Deasupra erau trei dale de piatră frumos cioplite. Pe aceste dale au fost descoperite dale de grâu, coji de ouă și o coroniță din ceramică aurită”, spune Sorin Colesniuc, fost director al Muzeului Callatis, pentru reporterii Digi24.

În mormânt se aflau rămășițele unui bărbat despre care arheologii cred că a fost un om important al cetății, politician sau om de cultură. Între degete, acesta ținea un sul de papirus, care s-a înegrit instant la contactul cu aerul.

Papirusul era un tip de „hârtie” de scris, produs din tulpina unei plante acvatice ce se găsește și acum în Delta Nilului. În Europa au mai fost găsite doar două documente cu o vechime atât de mare: unul în Grecia, la Derveni și în Italia, la Herculaneum.

Cercetătorii români au chemat o echipă de specialiști de la Moscova, specializați în restaurarea papirusului. S-a încercat conservarea documentului în timpul extragerii din mormânt, însă a fost în zadar, pentru că hârtia s-a spart în 150 de bucăți. Papirusul a ajuns la Moscova pentru a fi studiat, însă nu a fost descifrat.

După mai mult de jumătate de secol, cercetătorii români au realizat că documentul antic a dispărut. După doi ani de căutări au reușit să-l recupereze de la cercetătorii ruși. Papirusul nu a fost niciodată expus, însă mormântul poate fi vizitat în incinta muzeului Mangalia.

Dacă acest articol vi s-a părut util și vreți să fiți la curent și cu alte oferte de pe piața locurilor de muncă, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.