Povestea celui mai apreciat bucătar român al momentului. Conduce un restaurant de top din Londra

Alex Crăciun a muncit un an în Japonia înainte să conducă restaurantul Sosharu din Londra (Facebook)
Alex Crăciun a muncit un an în Japonia înainte să conducă restaurantul Sosharu din Londra (Facebook)

Alex Crăciun a început ca bucătar la ”Capra Neagră” din Poiana Brașov, însă acum este şeful bucătăriei respectatului restaurant Sosharu din Londra.

”Tata gătea mereu acasă, aşa că de la o vârstă fragedă am fost înconjurat de mâncare, de procesul de a găti. Nu mi-am dat seama la acel moment, dar cred că acest lucru a semănat scânteia pasiunii pentru gătit în mine“, povestește Alex Crăciun, 30 de ani, pentru După Afaceri Premium, platformă a Ziarului Financiar.

Tânărul a povestit că nu a mers la facultate pentru că a trebuit să muncească, precizând că nu a plănuit să devină chef, dar apoi s-a îndrăgostit de gătit.

A început la restaurantul Capra Neagră din Poiana Brașov, iar apoi a găsit un loc de muncă la Newcastle, în Anglia. Cu toate că adaptarea a fost grea, românul a ajuns să conducă bucătăria de acolo în doar cinci luni.

Cariera lui Alex Crăciun a luat, însă, cu adevărat avânt doar după ce s-a întâlnit cu Jason Atherton, un fost colaborator al lui Gordon Ramsay și proprietar al unor restaurante care au câștigat stele Michelin.

”L-am întâlnit pe Jason la Maze când lucram pentru Gordon Ramsay, iar apoi după ce Jason a deschis Pollen Street Social am mers să lucrez pentru el în bucătărie. Acolo am discutat despre posibilitatea ca eu să preiau conducerea unuia dintre restaurantele sale. Munca alături de Jason mi-a permis să-mi urmez visele“, a adăugat Alex Crăciun pentru sursa citată.

Românul este un iubitor al bucătăriei asiatice, despre care spune că nu este deloc grea și este mai sănătoasă în comparație cu altele.

Alex Crăciun a lucrat, timp de un an, într-o bucătărie din Japonia. Ritmul era infernal, lucra câte 20 de ore pe zi, însă a reușit să asimileze multă informație.

Românul conduce acum bucătăria restaurantului Sosharu, care promovează stilul culinar izakaya, cel al gastropub-urilor japoneze informale.

Cu toate că munca sa este foarte apreciată de critici, românul nu renunță la muncă.

”Stau câte 16 ore pe zi în bucătărie, încercând preparate, creând noi combinaţii de ingrediente, cău­tând idei noi. Iubesc să încerc mâncare de calitate şi de obicei când mă duc într-un restaurant comand aproape tot ce este în meniu numai pentru a avea posibilitatea de a încerca totul. Tot timpul îmi stă mintea la mâncare. Mân­carea înseamnă totul pentru mine”, a mai spus Alex Crăciun.

Recomandările editorilor GreatNews: