Pentru prima dată în istorie, Ucraina va sărbători Crăciunul pe 25 decembrie

preot biserică ortodoxă
Foto: dashamatviec / pixabay.com

Pentru prima dată în istorie, Ucraina va sărbători Crăciunul pe 25 decembrie. Începând cu 2023, ucrainenii au trecut la calendarul gregorian occidental, renunțând să mai sărbătorească Nașterea Domnului după rit vechi, adică după calendarul iulian.

În acest fel, statul ucrainean încearcă să se îndepărteze și mai mult de Rusia și de Patriarhia Moscovei.

Cei mai mulți ucraineni sunt creștini ortodocși. În iulie 2023, președintele Volodimir Zelenski a semnat un proiect de lege potrivit căruia Crăciunul va fi sărbătorit oficial în Ucraina la data de 25 decembrie, deoarece țara a adoptat calendarul gregorian occidental, relatează Sky News.

Până acum, Biserica Ortodoxă a Ucrainei a sărbătorit în mod tradițional Crăciunul pe 7 ianuarie, urmând calendarul iulian, pe care îl folosește și Rusia.

Schimbarea datei oficiale a Crăcinului se bucură de sprijinul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei și marchează un alt pas al Kievului către eradicarea tuturor urmelor influenței ruse în țară.

Invazia Ucrainei, care a început în februarie 2022, i-a determinat pe mulți ucraineni să respingă legăturile istorice această țară, inclusiv limba și cultura rusă.

Ucraina dorește, de asemenea, să adere la Uniunea Europeană, iar mulți cetățeni consideră că locul istoric al țării lor este în Europa.

Deputatul ucrainean și liderul Partidului Golos Zmin, Kira Rudik, a declarat pentru Sky News că schimbarea datei la 25 decembrie a fost „incredibil de importantă”, adăugând: „Ne alăturăm familiei noastre europene în toate aspectele vieții noastre, inclusiv prin ziua în care sărbătorim Crăciunul.”

„Copiii noștri nici nu își vor aminti că la un moment dat a fost altfel, pentru ei va fi normal. Vrem ca pentru ei să fie noua normalitate, spunând că suntem alături de familia noastră europeană. Sărbătorim precum întreaga lume democratică, progresistă”, a mai spus el.

Foto: dashamatviec / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.