Pensiile speciale ale primarilor, declarate neconstituționale de CCR

Gabriela Firea. Foto: Primaria București
Gabriela Firea. Foto: Primaria București

Judecătorii Curții Constituționale a României au decis astăzi că pensiile speciale pentru primari, votate de către parlamentari, nu sunt constituționale.

Potrivit legii, care a fost inițiată de parlamentari atât de la putere, cât și din opoziție (PSD, UDMR, PNL, PMP), primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene ar fi primit la pensie o indemnizație care se putea cumula cu pensia obținută din sistemul public.

Cuantumul indemnizației s-ar fi acordat în limita a 3 mandate complete și s-ar fi calculat ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată.

La ora actuală salariul minim brut pe țară este de 1.900 de lei. Așadar, în fiecare lună un fost primar ar fi primi, în plus față de pensie, 475 de lei pentru fiecare mandat. Suma maximă acordată ar fi fost de 1.425 de lei pe lună (dacă ar fi avut 3 mandate).

Banii pentru aceste indemnizații urmau să fie suportați de la bugetele locale.

Legea a fost atacată însă la Curtea Constituțională a României de 44 de deputați aparținând Grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal (PNL), Uniunii Salvați România (USR), Partidului Mișcarea Populară (PMP) și de 6 deputați neafiliați, precum și de președintele Klaus Iohannis.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.