Omul care l-a dat în judecată pe Dumnezeu

Avocatul indian Chandan Kumar Singh și-a uimit recent conaționalii în momentul în care l-a dat în judecată pe unul dintre cei mai populari zei din India, relatează BBC.

Singh l-a acționat în instanță pe Rama, care în mitologia hindusă este cea de-a șaptea incarnare a zeului Vishnu și totodată personajul principal din epopeea „Ramayana”.

Singh a povestit pentru BBC că l-a dat pe zeu în judecată deoarece a simțit că „Stăpânul nostru Rama nu a fost corect cu soția sa, Sita” și că a vrut ca o instanță din statul Bihar să „recunoască acest fapt”.

Instanța nu s-a mulțumit însă cu acest motiv, așa că i-a respins acțiunea.

Alți avocați l-au acuzat pe Singh că este în căutare de publicitate și l-au dat în judecată la rândul lor pentru blasfemie.

Singh crede însă că are un caz solid împotriva Dumnezeului său și citează mai multe texte religioase pentru a-și susține punctul de vedere.

„Este foarte cunoscut faptul că Rama, după ce a salvat-o pe Sita din ghearele regelui-demon Ravana, i-a cerut Sitei să demonstreze că a rămas neprihănită. Tratamentul lui Rama aplicat Sitei arată că femeile nu erau respectate nici în timpurile străvechi. Sunt conștient că această acțiune poate părea ridicolă în ochii multor oameni, însă trebuie să discutăm această parte a istoriei noastre religioase. Am să încep o nouă acțiune în instanță deoarece cred cu adevărat că indienii trebuie să admită faptul că Rama nu s-a purtat cum se cuvine cu Sita”, a explicat avocatul pentru BBC.

rama
Rama și Sita. Sursa: Raja Ravi Press (Wikimedia Commons)

Avocatul Singh își dorește ca femeile din India să aibă drepturi egale cu cele ale bărbaților. El a respins acuzația că l-a dat în judecată pe zeu deoarece vrea să își facă publicitate.

„L-am acționat în instanță deoarece nu putem să vorbim despre respectarea femeilor în India de azi când știm că unul dintre cei mai venerați zei nu și-a tratat propria soție cu respect”, a spus Singh.

Bărbatul a mai relatat că a fost surprins de reacția colegilor săi de breaslă: „Mă așteptam la proteste, dar nu am anticipat că proprii mei colegi se vor întoarce împotriva mea. Eu am vorbit numai despre dreptate și nu am avut intenția de a răni sentimentele religioase ale cuiva”.

Avocatul Ranjar Kumar a explicat pentru BBC că Singh „a mers prea departe” și că „i-a jignit pe hinduși” prin acțiunea sa. Acesta a declarat că toți avocații sunt împotriva lui Singh și că au cerut baroului să îi ridice licența de avocat.

„Noi îi vedem pe Rama și pe Sita ca pe o singură divinitate și îi venerăm împreună. În niciun caz nu credem că Rama s-a purtat urât cu Sita”, a mai spus el.

Însă Singh spune că el nu duce o luptă împotriva lui Dumnezeu: „Și eu cred în Rama. Sunt un hindus practicant. Le cer iertare oamenilor dacă s-au simțit jigniți, dar nu pot ignora faptul că Sita nu a fost respectată”.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Germania, pentru femei şi bărbaţi. Cunoaşterea limbii germane NU este obligatorie
Lecție de generozitate. Oamenii de afaceri care gătesc pentru săraci
Casa cu Brad, locul unde turistul devine un prieten. Cazare gratuită în inima Apusenilor sălbatici

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.