O româncă, pilot de vânătoare, a reușit o performanță deosebită în NATO

Simona Maierean FOTO: Alina Larisa Zbarcea/Wikimedia Commons
Simona Maierean FOTO: Alina Larisa Zbarcea/Wikimedia Commons

Locotenent-comandor Simona Maierean este prima femeie din Europa care a obținut certificarea de pilot comandant de aeronavă din Grupul de Transport Aerian Strategic al NATO. În vârstă de 33 de ani, românca este pilot de vânătoare de aproape 10 ani și se află acum la manșa aeronavelor C-17 ale NATO.

De asemenea, este prima româncă ce a zburat cu un avion supersonic. Zborul a avut loc pe 13 martie 2009, pe un aparat MiG-21 LanceR. În perioada 2003 – 2007 a urmat cursurile Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov. În primii doi ani, a zburat pe un Iak-52, iar în următorii doi ani pe un IAR 99 Standard.

„Sunt locotenent-comandor Simona Maierean, fac parte din Forțele Aeriene Române și în prezent sunt pilot în cadrul programul Strategic Airlift Capability.

Din programul SAC fac parte 12 națiuni care își împart o flotă de trei aeronave, pentru a duce la îndeplinire diferite misiuni în întreaga lume.

Dacă o misiune normală durează câteva săptămâni, aceste misiuni de răspuns rapid pot fi planificate și lansate în doar două-trei zile. Așa că viteza de reacție s-a schimbat într-o mare măsură. Personal, am pilotat în cadrul unei misiuni românești de răspuns rapid. Am adus echipamente medicale din Coreea de Sud la București.

Chiar era nevoie de acele echipamente. Nu ai prea mult timp să pregătești și să planifici misiunea în avans, așa că trebuie să reacționezi repede și să îți folosești experiența. Trebuie să lucrăm toți împreună și să facem lucrurile să se întâmple într-un timp scurt”, a declarat Simona Maierean, pentru natomultimedia.tv.

FOTO: Alina Larisa Zbarcea/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.