O nouă viață în România. Povestea familiei de refugiați Mohamed

FOTO: Captură Digi 24
FOTO: Captură Digi 24

Aboaisa Mohamed are 39 de ani și 3 copii. Unul are doar 7 luni, iar ceilalți doi sunt gemeni și au 4 ani. Potrivit Știrile TVR, lucra în Liban, ca bucătar la un restaurant, iar soția sa urma cursurile unei școli de cosmetică. Au fost nevoiți să se întoarcă acasă, în Siria, iar în urmă cu 3 luni și jumătate a luat o decizie radicală.

Au fost pe drumuri în jur de 3 luni și au plătit în jur de 9.000 de dolari pentru a ajunge în Europa.

„Nu era pace (n.r. în Siria). Oricând putea veni o bombă asupra noastră. Pentru siguranța mea și a copiilor mei, am decis să plec. Soțul mi-a spus să aleg: merg cu el sau rămân în Siria și până la urmă am decis să vin cu el. A fost foarte periculos! Dar și în Siria era la fel”, a declarat soția lui Mohamed, Khaerie Mohamed.

Și-au vândut tot ce au avut, s-au împrumutat de la rude și prieteni și au negociat cu pentru viața lor cu presupusele călăuze, care le cereau bani la fiecare traversare de râu sau oraș.

„Când am trecut graniţa din Siria în Turcia, am mers 3 ore şi jumătate cu copiii pe jos. Am avut multe nopţi în care nu am dormit. Călăuzele nu ne lăsau să ne odihnim. Tot drumul mi-a fost frică. Dar cel mai mult când am traversat marea spre Grecia – eram mulţi oameni într-o ambarcaţiune mică”, a povestit Mohamed.

Li s-a propus să vină în România când erau în Grecia și au acceptat deși nu știau nimic despre țara noastră. Acum se află în Galați. Potrivit Digi24, aici au la dispoziție dormitoare, săli de gătit și camere de joacă pentru copii, precum și o sală de rugăciune. Mai multe organizații neguvernamentale s-au angajat să-i ajute pe refugiați să învețe limba română și îi consiliază juridic.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.