Cine vă poate amenda dacă fumați în spații publice

De joia viitoare, 17 martie, fumatul va fi interzis în toate spațiile publice închise, inclusiv în baruri și restaurante. Cei care nu vor respecta această lege vor primi amenzi de la: ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române; ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române; personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene/ Bucureşti-Ilfov; ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române.

Guvernul ar putea modifica legea antifumat. Este vorba despre articolul care precizează că acest viciu este interzis la terasele acoperite și delimitate de doi pereți. Începând cu luna mai, atunci când intră în vigoare și prevederile UE, care interzic țigările aromate, fumătorii ar putea fuma la terase, chiar dacă sunt acoperite sau nu.

România trebuie să adopte anul acesta, până pe 20 mai, un set legislativ prin care să transpună directivele europene cu privire la vânzarea produselor de tutun.

rintre altele, ar urma să fie eliminate de pe piață țigările slim și cele cu arome, cum ar fi cele mentolate sau fructate.

Consiliul Uniunii Europene spune că obiectivul principal al revizuirii legisative cu privire la vânzarea produselor de tutun este scăderea atractivității pentru tineri.

Reglementările se vor extinde și asupra țigărilor electronice. De exemplu, concentrația maximă de nicotină va trebui să fie de maxim 20 mg/ml, cartușul de unică folosință trebuie să fie de maxim 2 ml, iar volumul maxim al recipientelor de reîncărcare să fie de 10 ml.

De asemenea, Comisia Europeană urmează să facă și un raport ce se referă la potențialul risc pe care l-ar putea avea pentru sănătate țigările electronice.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.