O casă veche de 170 de ani este restaurată pe banii Prințului Charles

Foto: Ambulanta pentru Monumente
Foto: Ambulanta pentru Monumente

Specialiștii de la „Ambulanța pentru Monumente” lucrează la restaurarea unei case care a fost construită în 1849, aflată într-o zonă izolată de lângă Zlatna, județul Alba.

Casa „Citeră” se află într-o zonă izolată, sub Masivul Dâmbu. Arhitectura este specifică satelor risipite pe munți. S-a descoperit și o inscripție cu data 1849.

În acest moment, clădirea are o învelitură din elemente ceramice de factură industrială, care nu corespunde cu perioada în care a fost construită și nici materialele întâlnite local.

Potrivit adevarul.ro, pentru a reduce degradările din cauza infiltrațiilor cât și cele cauzate de încările învelitorii actuale, se vor îndepărta elementele ceramice și se va interveni asupra structurii șarpantei, se vor înlocui lații și se va pune o învelitoare de șindrilă, specifică zonei.

În acelaşi timp se va completa o parte a elementelor structurale degradate: căpriori, cosoroabe, coarde, bârne ale pereţilor şi se va interveni la sistemul de drenaj perimetral al clădirii. Documentaţia de clasare în LMI a acestei clădiri este în curs de realizare.

Foto: Ambulanta pentru Monumente
Foto: Ambulanta pentru Monumente

Casa „Citeră” este cel de-al treilea monument de patrimoniu din judeţul Alba care urmează să fie „salvat” de către echipa „Ambulanţa pentru Monumente”, după casa de lemn acoperită cu paie din satul Cib, comuna Almaşu Mare şi Biserica din Deal – Gârbova de Sus.

Proiectul „Ambulanţa pentru Monumente” îşi propune să acţioneze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.

Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică aşteaptă salvarea de urgenţă şi numărul lor creşte îngrijorător.

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.