Medicamente compensate cu 90% pentru pensionarii cu venituri sub 1.608 lei

locuri de muncă germania bătrâni
Foto: Sima Dimitric (Flickr)

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat la finalul ședinței de Guvern de miercuri, 28 decembrie, că de la 1 ianuarie 2023 toți pensionarii cu venituri mai mici de 1.608 lei vor beneficia de medicamente compensate în procent de 90%.

Până acum, de această prevedere beneficiau doar pensionarii cu venituri mai mici de 1.429 de lei.

„Acest act normativ aprobat prevede ca, începând cu 1 ianuarie a anului viitor, toți pensionarii cu venituri până la 1.608 lei pe lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, să beneficieze de medicamente compensate în procent de 90% din sublista B, prevăzută de Hotărârea de Guvern 720 din 2008. Până în prezent, această limită viza pensionarii care aveau până la 1.429 de lei.

Această măsură urmărește creșterea accesului la medicamente compensate acordate în ambulatoriu pentru pensionarii cu venituri mici, având în vedere creșterea pensiilor în sistemul public cu 12,5% din ianuarie 2023.

În cadrul programului social al Guvernului pentru compensarea cu 90% în perioada ianuarie 2022 – septembrie 2022, potrivit datelor aflate în baza de date a ministerului de resort, sunt aproape două milioane de rețete emise pentru 431.000 de pensionari români”, a declarat Dan Cărbunaru.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.