Magazinul unde mâncarea și hainele sunt cumpărate cu ore de muncă

magazin social
Foto: Captură Digi24

O întreprindere socială din București a venit în ajutorul persoanelor cu venituri reduse. Oamenii calcă, spală rufe, pun etichete la produsele din magazinul social de cartier sau fac curăţenie. Pentru munca lor ei primesc un punctaj, pe baza căruia pot lua acasă alimente sau haine, relatează digi24.ro.

„Sunt foarte multe de călcat, deoarece tot timpul vin donaţii, trebuie triate, călcate…”, a povestit o beneficiară a magazinului social.

Mariana vine în fiecare săptămână ca să muncească la magazinul social din sectorul 6. Trăieşte de pe o zi pe alta, dar nu cerşeşte: „Nu ne putem permite mai mult de atât și aici ne este de mare folos pentru că sunt alimente… Sunt foarte multe lucruşoare de făcut, un pic de curăţenie, dar cel mai mult spălat, călcat şi aşezat pe rafturi”.

După trei ore de călcat rufe, a adunat 24 de puncte şi a plecat acasă cu coşul plin.

„În 24 de puncte am luat făină, ulei, zahăr, roșii, pateu, ton, gem, mazăre și paste făinoase”, a explicat ea.

Zeci de oameni cu venituri reduse, aflate în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială, vin ca să muncească în magazin şi primesc în schimb alimente sau haine venite din donaţii.

„Este un sistem în care nu se folosesc bani”

„Munca nu deranjează pe nimeni, iar dacă este un venit în plus, ajut familia și copilul. Pentru o oră de muncă, iau șase puncte, din care pot să iau o sticlă de ulei, o pastă făinoasă, un biscuite”, a explicat Gabriela Neacu, beneficiar.

„Este un sistem în care nu se folosesc bani, în care cei care doneză primesc la rândul lor puncte cu care pot achizițona alte produse sau servicii, iar cei care vor să cumpere acele produse și pot munci pentru ele sunt recompensați în valoarea orei de muncă, tot în aceste puncte”, a precizat pentru digi24.ro Nicolae Gorunescu, directorul DGASPC din sectorul 6.

De exemplu, un kilogram de făină sau un litru de ulei costă un punct, o conservă de carne 4 puncte și o pungă de detergent 10 puncte. Produsele sunt mai ieftine decât cele care se găsesc într-un supermarket obișnuit.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

eMAG are mari reduceri la frigidere. Cele mai bune oferte
Locuri de muncă în bănci. Se caută economiști, contabili, manageri, consultanți
Locuri de muncă pentru români grijulii în străinătate: Bonă în SUA, îngrijitor de persoane în Marea Britanie

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.