Locatarii blocurilor care intră în reabilitare termică nu vor mai plăti lucrările

FOTO: Ionuț Fantaziu
FOTO: Ionuț Fantaziu

Până acum, locatarii blocurilor care intrau în reabilitare termică plăteau și ei o parte din costuri. De anul viitor, lucrurile se schimbă. O ordonanță de urgență va stabili că locatarii ai căror blocuri intră în proces de anvelopare nu vor mai avea de achitat între 5- și 30% din costul lucrărilor.

Costurile totale vor fi acoperite 90% din fonduri europene nerambursabile, 5% din bugetul de stat și 5% din bugetul administrației locale. 

Aproape 10% din cele 29,2 miliarde de euro aprobate de Comisia Europeană în cadrul PNRR sunt bani destinați refacerii și izolării blocurilor și clădirilor publice. Mai exact, 2,82 miliarde de euro.

Cu acești bani trebuie să se realizeze eficientizare energetică și consolidare seismică pentru 4.333 de clădiri (blocuri, clădiri administrative, școli etc) din România, precizează reprezentanții MDLPA.

Din cele 4.333 de clădiri care vor fi reabilitate termic și energetic 1.733 sunt blocuri, iar restul de 2.600 sunt clădiri publice cu altă destinație.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.