Kelemen Hunor îi ia apărarea lui Viktor Orban: „Nu există niciun pic de rasism în el”

Viktor Orban, Kelemen Hunor
Viktor Orban, Kelemen Hunor. Foto: Facebook

Președintele UDMR Kelemen Hunor nu consideră că discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad a fost rasist, relatează Digi 24.

Hunor a spus pentru site-ul maghiar Maszol că îl cunoaște personal pe Viktor Orban de ceva timp, așa că îndrăznește să spună că „nu există niciun pic de rasism în Orban”.

Liderul UDMR a participat ca invitat la discursul susținut de premierul maghiar în România.

„Noi (ungurii – n.r.) nu suntem o rasă mixtă și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Orban sâmbătă, la Băile Tușnad. El a completat că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

Kelemen Hunor a explicat pentru site-ul maghiar că afirmațiile lui Orban despre amestecul raselor din cauza imigrației reprezintă o chestiune mai degrabă culturală: „Amestecul interrasial, relațiile dintre persoane sunt o chestiune privată în lumea civilizată, nu un subiect politic al partidelor, nu e un subiect ce ține de funcționarea societății și nu e un subiect de stat. Dacă se poate spune așa, este o chestiune de suflet.”

Potrivit președintelui UDMR, orice propoziție trebuie contextualizată, „altfel poate fi interpretată greșit chiar și cu cele mai bune intenții, ca să nu mai vorbim de momentul în care cineva dorește în mod deliberat să interpreteze greșit și să-și întărească propriile opinii sau prejudecăți prin interpretări greșite. Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie. Dacă ne uităm la tot discursul lui Orban, putem vedea că nu a fost un discurs bazat pe rasism sau pe teoria speciilor. Există o singură specie de om, homo sapiens, restul e cancan”.

„Îl cunosc pe Viktor Orban de foarte mult timp, am avut ocazia să vorbesc pe larg cu el de mai multe ori despre multe lucruri și îndrăznesc să spun cu tărie că nu există niciun pic de rasism în Orban”, a mai spus președintele UDMR.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.