Internetul a luat foc după postarea referitoare la copii publicată de un restaurant

poster j'ai bistrot
Sursa: J'ai Bistrot (Facebook)

Internetul s-a scindat după postarea publicată pe Facebook de un cunoscut restaurant din București.

Duminică, 10 iulie, pe pagina de Facebook a J’ai Bistrot, un restaurant-terasă din capitală, a fost publicat un mesaj adresat părinților care vin cu copii mici în local.

„Dragii noștri, pentru că ne plac atât copiii cât și cățeii & pisicile, ne iubim și plantele și florile, dar ne place mai ales să bem o bere rece sau un cocktail de adulți, ne dorim ca toți cei din grădină să se poată bucura în liniște de timpul petrecut la J’ai. Suntem prietenoși cu copiii, dar vă reamintim că zona de nisip NU ESTE LOC DE JOACĂ. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, au transmis reprezentanții J’ai Bistrot.

Sursa: J’ai Bistrot (Facebook)

Postarea a strâns peste 1.000 de comentarii, iar unii dintre internauți au fost indignați de mesajul restaurantului, considerând că acesta nu își are rostul din moment ce localul se prezintă drept unul „prietenos cu copiii” („kids friendly”).

„Atunci de ce ați mai pus nisipul? Ca să fiți friendly doar cu cățeii, nu și cu copiii? Echitatea reală unde e? Am fost la voi, fii-miu s-a jucat în nisip pașnic, în liniște. Dar nu puteți să puneți nisip pe jos și să puneți un „nu e voie” în cârca părinților, pentru că nu mai e child friendly. Fiți cinstiți, pentru că postarea asta nu arată asta. Păcat”, a comentat cineva.

„Am fost de multe ori la voi, si singura, si cu prietenele, si cu copiii. Ai mei nu sunt din categoria galagie. Ba chiar una din cele mai faine “iesiri” recente cu fi-miu in care ne-am facut amandoi de cap cu mancare buna si limonada la voi a fost. Dar intregul ton ambiguu, daca nu de-a dreptul pasiv-agresiv al postarii ma face clar sa nu mai calc pe acolo cu copiii. Pur si simplu nu m-as simti binevenita dupa postarea asta. Daca se va mai ivi ocazia sa ajung in formula de only adults, desi mai rare iesirile de acest fel pentru oamenii cu copii, din pacate, voi reveni cu drag”, a scris o altă mămică.

Însă alți internauți au fost de acord cu mesajul restaurantului: „Totul se reduce la cat de responsabil e părintele și cata educație și implicare ii poate da copilului. Din păcate sunt din ce în ce mai multi părinți care iau pe „e copil, ce sa i fac?” în brate și noi restul ar trebui sa înghițim lipsa de educație și bun simt a părinților, repet. Nu va mai ofensați atâta, ca terasele sunt pt a te relaxa, nu a încerca să te înțelegi cu prietenii care stau la nici 1 m de tine pt ca unii copii urla ca din gura de șarpe și nu li se face observație. Terasa nu e loc de joaca și nici loc ca părintele sa scape de responsabilitatea atenției fata de propriul copil.”

Postarea a stârnit o dezbatere atât de amplă încât reprezentanții restaurantului au fost nevoiți să revină cu precizări:

„La fel de dragii noștri, am stârnit discuții aprinse cu postarea noastră anterioară, am primit feedback-uri de toate felurile și dorim să venim cu precizări.

Ne cerem scuze! Ne-ați semnalat că exprimarea a fost ambiguă și a generat reacții puternice, extreme, adică fix ceea ce nu ne doream.

Vom încerca să explicăm sensul textului mai bine!

  1. Textul s-a dorit a fi unul lejer, cu îndemn la respect reciproc, născut din dorința ca toți cei care ne calcă pragul să se poată bucura de timpul petrecut la noi, atât copiii, părinții, cât și ceilalți clienți care caută un loc de povești și relaxare, într-adevăr într-o liniște urbană.
  2. Nu am dorit să arătăm cu degetul pe nimeni și să ne plângem de toate problemele pe care le-am întâmpinat. Totuși, acum că veni vorba, postarea nu a venit din neant, ci după ani de încercat să aplanăm conflicte și să reparăm daune cauzate de unii părinți care nu își supraveghează copiii, prin urmare aceștia nu cunosc limite sociale pentru că li se permite orice.
  3. Ce ne dorim este să respectăm cu toții, atât adulții, cât și copiii niște reguli de bun simț, așa încât vă rugăm:
  • să nu faceți gălăgie deranjantă pentru alți clienți
  • să nu rupeți plantele și florile
  • să nu lăsați copiii să alerge, să sară pe mese, să înfunde cu pământ & pietriș toaletele & chiuvetele, să distrugă obiectele de decor sau alte bunuri
  • să vă supravegheați copiii și să aplanați eventualele conflicte în mod pașnic
  1. Pentru cei care intervin în discuție fără să fi ajuns la noi în grădină, zona cu nisip este o zonă la fel ca restul grădinii, cu mese și scaune și spațiu suficient între ele, doar că are nisip pe jos – și este semnalată ca atare cu plăcuțe cu următoarele mesaje: „Acest loc nu este un loc de joacă, vă rugăm să vă supravegheați copiii și vă rugăm să păstrați liniștea”.

Nu avem și nu ne asumăm un loc de joacă – pentru că nu deținem spațiul unui parc și nu acesta este scopul nostru.

Ne-am dorit un spațiu de relaxare în comun, confortabil și pentru o șuetă ca fetele sau o bere ca băieții, o plimbare cu cățelul, o ieșire atât cu familia cât și cu prietenii, un loc bun pentru povești de dragoste sau să punem lumea la cale.

Credem în continuare că dacă ne respectăm reciproc, nu e nevoie de o segregație extremă de tipul: doar adulți – sau doar pentru copii.

Vă mulțumim pentru înțelegere.”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.