Idei de afaceri. Fermierii români pariază pe vitele care se vând și cu 4.500 de euro bucata

Vitele din rasa Angus aduc bani mulţi în buzunarele crescătorilor din România. În ultimii 8 ani, numărul de vite Angus din țară a crescut de la două sute la aproape 15.000, relatează digi24.ro.

Bovina Angus provine dintr-o rasă semisălbatică, originară din Scoţia, uşor de întreţinut, care se adaptează perfect păşunilor din ţara noastră.

Igor Peev şi-a început afacerea cu vaci de carne Angus în urmă cu cinci ani. De la câteva exemplare a ajuns astăzi la 150. Nu le vinde încă pentru carne, ci doar pentru reproducere. Un taur costă între 3.000 şi 4.500 de euro, iar costurile cu întreţinerea animalelor sunt minime.

Succesul actualilor crescători l-a convins şi pe Ionuţ Şomlea că merită să investească în creşterea vitei Angus. Unul dintre avantajele acestor animale este că nu sunt pretenţioase: rezistă la -25 de grade şi, bine întreţinute, se îngraşă chiar şi cu două kilograme într-o zi.

„Este o rasă care nu necesită cheltuieli foarte mari,” a explicat Ionuț Șomlea pentru postul de televiziune.

Vitele din rasa Angus se vând în special pentru carne.

„Ele se cresc într-un mod astfel încât să nu fie stresate și pentru a obține în final o marmorare a cărnii. Marmorarea este acea grăsime intramusulară. Acele firicele de grăsime se topesc, pătrund în fibra de carne și oferă un plus de frăgezime,” a explicat Iulian Stancu, reprezenantul unui producător de carne de vită Angus, pentru digi24.ro.

Carnea de vită Angus produsă în România ajunge în câteva supermarketuri din România, dar şi în ţări precum Germania, Franţa sau Eleveţia. Preţul unei vaci din rasa Angus porneşte de la 1.500 de euro, iar un kilogram de muşchi depăşeşte 100 de lei.

Vitele Angus în cifre

Vitele Angus au culoarea neagră sau roșie, iar ugerul poate fi alb. Culoarea originară este negrul, însă vitele de culoare roșie sunt și ele tot mai răspândite.

În Statele Unite ale Americii, vitele Angus sunt împărțite în două rase separate: Angus Roșu și Angus Negru, deși în Marea Britanie nu se folosește o astfel de împărțire. Vitele Angus negre sunt cele mai răspândite vite de carne din SUA: în 2005 erau înregistrate în jur de 325.000 de astfel de animale.

Black Angus LookingFoto: Todd Klassy (Flickr)

Deoarece sunt orignare din Scoția, vitele Angus sunt foarte rezistente și fac față unor ierni foarte grele precum cele din Scoția, cu zăpadă și vânt puternic. Vitele Angus cântăresc de regulă în jur de 550 de kilograme, iar taurii ajung la 850 de kilograme.

Mușchiul de vită Angus poate fi vândut drept „mușchi superior” datorită aspectului său marmorat. Carnea de de vită Angus este foarte populară în SUA, Japonia, Marea Britanie și Australia.

Winter AngusVite Angus într-o iarnă grea în statul Ohio (SUA). Foto: Tom Ramsey (Flickr)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O româncă face 40.000 de euro după ce și-a vândut mașina și a plecat din corporație
O antreprenoare din România face 50.000 de euro dintr-o afacere lansată cu 500 de lei
Tânărul de 21 de ani care face 1.000 de dolari pe zi conducând mașini

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.