Guvernul ia bani din fondul de rezervă pentru a plăti pensiile

FOTO: presidency.ro
FOTO: presidency.ro

”S-au înregistrat cheluieli mai mari decânt cele estimate”, a justificat măsura ministrul Muncii, Marius Budăi. Guvernul va retrage 43,2 milioane de lei din fondul de rezervă pentru plata pensiilor.

Cu toate că premierul Viorica Dăncilă a repetat în mai multe rânduri că sunt bani suficienți pentru plata pensiilor, Guvernul a decis azi să facă retragerea din cauza creșterii cheltuielilor.

Guvernul a adoptat în ședința de vineri două Hotărâri prin care bugetul Ministerului Muncii este suplimentat din Fondul de rezervă cu suma totală de 43.236.000 de lei.

”S-au înregistrat cheltuieli mai mari decât cele estimate inițial din cauza faptului că au fost introduse în plată dosare noi de pensionare în număr mai mare decât s-a anticipat, dar și din cauza creșterii cu 10% a cheltuielilor pentru transmiterea și achitarea drepturilor finanțate din bugetul asigurărilor sociale de stat la domiciliul beneficiarilor, ca urmare a majorării la 1,1% a comisionului poștal, conform prevederilor art. 8 din OUG nr. 102/2018”, a explicat ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

O mare parte din acești bani va fi folosită pentru plata pensiilor și a ajutoarelor de bătrânețe. Suma de 670.000 de lei este prevăzută pentru achitarea comisionului aplicat pensiilor, ajutoarelor și indemnizațiilor plătite din bugetul de stat (460.000 lei), dar și pentru cel aplicat pentru plata beneficiilor de asistență socială (210.000 lei), potrivit Ministerului Muncii.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.