FMI ar fi recomandat impozit progresiv pe salarii

Salariul mediu în România a scăzut FOTO: stevepb/Pixabay.com
Salariul mediu în România a scăzut FOTO: stevepb/Pixabay.com

Fondul Monetar Internațional ar fi recomandat finanțiștilor români să introducă impozitul progresiv pe salarii. O echipă a Fondului Monetar Internațional, condusă de Jan Kees Martjin, șeful misiunii pentru România, se află în București, până pe 4 octombrie, pentru o analiză anuală a economiei românești, în baza unei înțelegeri care există deja.

Potrivit unor surse citate de Antena3, reprezentanții FMI ar insista ca Guvernul să introducă impozitul progresiv. Tema ar fi fost abordată întâlnirea specialiștilor FMI cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, unde le-au fost prezentate măsurile fiscal-bugetare.

Specialiștii FMI atrag însă atenția că ANAF trebuie să cunoască toate sursele de venit pe care o persoană le are pentru ca impozitul progresiv să poată fi implementat. În acest moment Fiscul obține informațiile sursă cu sursă.

Echipa FMI va discuta cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, ai Băncii Naţionale a României şi ai altor agenţii guvernamentale, cu reprezentanţi ai sectorului privat şi ai organizaţiilor neguvernamentale despre politicile economice ale țării noastre.

Impozitarea progresivă a salariilor înseamnă că vor exista diferite cote de impozitare, aplicate între anumite plafoane.

În perioada 2000-2004, când a fost introdus în legislație și conceptul de „venit global al persoanelor fizice”, existau în România cinci praguri de venit impozabil: 18%, 23%, 28%, 34% și 40%.