Fenomen astronomic spectaculos, vizibil din România. Are loc în octombrie

eclipsă de soare parțială românia
Foto: SimaGhaffarzadeh / pixabay.com

Pe 25 octombrie se va produce o eclipsă de Soare, vizibilă și din țara noastră. Nu va fi totală, ci parțială, dar acoperirea Soarelui va fi destul de mare, de 38%, a anunțat Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsa de Soare va dura aproximativ două ore și jumătate, timp suficient pentru a fi văzută de toți cei interesați.

„Noi vă spunem, dar ar trebui să știți: nu vă uitați la Soare fără filtre speciale (ochelari de eclipsă, mylar sau cele mai dense filtre pentru aparate de sudură).

Noi ne pregătim pentru observarea ei cu publicul interesat. La București eclipsa începe la ora 12:26 și se termină la 14:49”, au anunțat reprezentanții Observatorului.

Eclipsele de Soare se observă numai din anumite locuri de pe glob, iar faza maximă, de totalitate, se observă doar pe o fâșie lată de 200 km. De aici și raritatea lor, arată specialiștii.

Ultima eclipsă de Soare vizibila din țara noastra s-a produs pe 10 iunie 2021, însă atunci Soarele a fost acoperit de către Lună doar în proporție de 6%.

Vă recomandăm și:

Foto: SimaGhaffarzadeh / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.