Erupție violentă a unui vulcan din Italia. O barcă s-a salvat în ultima clipă | VIDEO

erupție vulcanul stromboli
Foto: Instagram / YouTube

Vulcanul de pe Insula Stromboli din Italia a erupt violent miercuri, 28 august, lansând în aer nori uriași de fum, relatează BBC.

Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită. Mai multe avioane au fost trimise pentru a arunca apă peste incendiile cauzate de lava care s-a scurs din vulcan.

În imaginile prezentate de CNN se vede cum oamenii fug de pe insulă pentru a scăpa de norul de cenușă fierbinte ce a fost lansat de vulcan.

Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia a anunțat că explozia a produs o scurgere piroclastică – un amestec fierbinte de gaz, roci și cenușă vulcanică, ce înaintează cu viteză mare – de câteva sute de metri, care s-a prăvălit în mare.

Institutul a mai anunțat că fumul exploziei a atins o înălțime de 2 kilometri.

În vârstă de 19 ani, Elena Schiera din Palermo, Sicilia, se afla pe o barcă în momentul în care vulcanul a erupt. Ea a surprins cu telefonul mobil cum a reușit să scape de scurgerea piroclastică.

„Navigam la distanță sigură, ca de obicei, când dintr-o dată am auzit un zgomot puternic și un nor negru mare a ieșit din craterul Stromboli și a început să curgă spre mare”, a povestit ea pentru CNN.

„Am crescut imediat viteza bărcii la maximum, însă chiar și așa, fiind vorba de o barcă de navigație, viteza era limitată. Apoi norul a ajuns la mare și a început să avanseze rapid spre noi. În acel moment ne-am panicat deoarece aveam norul la câțiva metri de noi, însă datorită tatălui meu care era la cârmă am reușit să ne îndepărtăm la timp”, a mai spus ea.

Vulcanul de pe Insula Stromboli a mai erupt și în luna iulie. La acea dată, un turist aflat în apropiere de vârful vulcanului a fost ucis după ce a fost lovit de roci aruncate în timpul erupției. Autoritățile au decis atunci să interzică drumețiile în zona vulcanului.

Micuța insulă Stromboli se află în Marea Tireniană, puțin mai la nord de Sicilia, și are o populație de 500 de persoane. Aici se află unul dintre cei 3 vulcani activi din Italia (ceilalți doi fiind Etna din Sicilia și Vezuviu de lângă orașul Napoli).

Vulcanul Stromboli se înalță până la o altitune de 926 de metri deasupra mării și are 3 cratere active. El a erupt constant în ultimii 2.000 de ani, ceea ce a făcut ca insula să fie poreclită „Farul din Mediterana”.