Declarații acide în Marea Britanie. Premierul Scoției: Brexit-ul nu ni se aplică!

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon FOTO: Wikimedia Commons
Premierul Scoției, Nicola Sturgeon FOTO: Wikimedia Commons

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat, cu puțin timp înainte ca Theresa May să preia șefia guvernului, că Brexit-ul nu se aplică țării sale, pentru că majoritatea a votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

„Theresa May a spus că, pentru ea, Brexit înseamnă Brexit. Respect faptul că are acest mandat întrucât Anglia și Țara Galilor au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, dar vreau să precizez că acest mandat nu se aplică Scoției, care a votat în mod hotărât pentru rămânerea în UE. (…) Eu însămi am mandatul de a respecta dorința scoțienilor, găsind o cale de a menține Scoția în interiorul UE sau protejându-ne relația cu Uniunea”, a declarat Nicola Sturgeon, la Londra, într-o întâlnire cu presa străină.

Premierul Scoției a spus că speră că Theresa May va respecta modul în care a votat Scoția. De asemenea, Sturgeon a mai declarat că „problema independenței este, cu siguranță, pe masă”, dar şi că a constituit un comitet de experți „juridici, economici și diplomatici” care se va reuni pentru prima dată joi, la Edinburgh. Acesta are misiunea să o sfătuiască în privinţa negocierilor legate de Brexit.

Theresa May, fostul ministru de Interne al guvernului britanic, a fost învestit ieri ca premier de regina Elisabeta a II-a. May a ţinut primul său discurs ca şef al guvernului de la Londra în faţa reşedinţei din Downing Street, 10, un simbol al funcţiei pe care o ocupă.

„Suntem într-un moment de cotitură în istoria noastră. După referendum, trăim vremuri de mari schimbări naţionale. Dar ştiu că vom face faţă acestei provocări. Odată ce vom părăsi Uniunea Europeană, vom clădi un nou rol pentru ţara noastră în lume, unul mai curajos şi mai pozitiv. Şi vom face din Marea Britanie o ţară care trudeşte pentru noi toţi, nu doar pentru cei privilegiaţi. Aceasta va fi misiunea Guvernului meu”, a spus Theresa May în faţa reședinței din Downing Street 10, după ce şi-a preluat postul.

Una dintre deciziile suprinzătoare ale noului premier al Marii Britanii a fost să îl numească pe fostul primar al Londrei, Boris Johnson, un înflăcărat susținător al Brexit-ului, în funcția de ministru de Externe.

Recomandările editorilor GreatNews.ro:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.