Decizie importantă pentru Roșia Montană

roșia montană
Casă monument la Roșia Montană. Foto: Silviu Filip via Wikimedia Commons

Întreaga localitate Roșia Montană, pe o rază de 2 kilometri, a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice ca sit de categoria A. Decizia a fost luată de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, care crede că prin această măsură cresc șansele ca Roșia Montană să fie inclusă pe lista UNESCO.

„Situaţia sitului de la Roşia Montană se află în atenţia mea directă din momentul în care am preluat conducerea ministerului. Experienţa dumneavoastră în această problemă va fi de un mare ajutor pentru a găsi cele mai bune soluţii de protejare a patrimoniului inestimabil de la Roşia Montană.

Doresc să vă spun pe această cale că la data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roşia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A.

Sunt de asemenea de acord cu dumneavoastră că situaţia generală a cercetărilor arheologice de salvare şi a descărcărilor de sarcină arheologică din zona marilor proiecte de infrastructură nu este fericită.

Împărtăşesc nemulţumirea legată de distrugerea sitului arheologic de la Şibot şi sunt convins că diagnosticele arheologice şi, apoi, săpăturile arheologice în zonele unde prin diagnostic a fost reperat patrimoniu arheologic trebuie făcute temeinic, cu mult înainte de demararea lucrărilor efective.

Implicarea autorităţilor statului va fi aici esenţială, inclusiv prin punerea la dispoziţie a fondurilor necesare, care urmează a fi apoi recuperate de la investitor”, a scris ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, într-o postare pe Facebook.

Această decizie ar bloca și mai mult proiectul de exploatere a aurului în Roșia Montană. În prezent, reprezentanții Roșia Montană Gold Corporation și Gabriel Resources și-au redus activitatea și își consumă energia într-un proces pe care îl are cu Statul Român la Tribunalul de Arbitraj Internațional.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.