Decizie importantă. Cât de legal e să ți se supravegheze Facebook-ul la serviciu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat o decizie importantă în ceea ce privește comunicațiile purtate pe internet la serviciu.  Judecătorii au mai decis că un angajator nu comite niciun abuz dacă verifică cât de bine își îndeplinesc atribuțiile profesionale în timpul serviciului.

De asemenea, magistrații CEDO mai precizează și că angajatorul are dreptul să supravegheze comunicațiile purtate purtate pe internet de salariați în timpul orelor de lucru.

Potrivit Digi24, deicizia a fost anunțată în procesul „Bărbulescu vs România”. Inginerul Bogdan Bărbulescu a reclamat la CEDO faptul că, în perioada în care era angajat în cadrul unei companii private, i-au fost monitorizate convorbirile pe care le-a avut prin mesageria electronică și a fost acuzat că a folosit internetul de la serviciu în scop personal.

Chiar dacă inginerul Bărbulescu a spus că a folosit internetul pentru a ține relația cu clienții, a fost concediat. Mai mult, angajatorul a și specificat faptul că internetul companiei a fost folosit de angajat pentru a comunica cu fratele său și cu iubita sa.

Bogdan Bărbulescu a dat compania în judecată în instațele din România, însă a pierdut și s-a adresat CEDO.

Judecătorii drepturilor omului a apreciat că nu a fost încălcat art. 8 din Convenţie, privind respectarea dreptului la viaţa privată şi a familiei.

De asemenea, CEDO mai precizează că justiția română a păstrat un echilibru corect între interesele angajatorului și respectarea caracterului confidențial al corespondenței private, întrucât în instanță s-au folosit numai transcripturi ale convorbirilor ce dovedeau că salariatul a folosit calculatorul companiei în interes personal în timpul programului de lucru, iar identitatea persoanelor cu care s-au purtat acele convorbiri nu a fost divulgată, potrivit Digi24.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.