Decizie fără precedent în turismul din România. Peste 1.000 de agenții de turism au fost închise

agenția de turism mareea
Mareea a intrat în insolvență la începutul lunii septembrie 2016, iar turiștii nu au mai putut beneficia de vacanțele plătite. Foto: Mareea (Facebook)

În luna septembrie, Autoritatea Națională pentru Turism a anunțat că a retras 1.385 de licențe de turism deoarece agențiile respective nu au putut prezenta polița de asigurare în cazul insolvenței sau al falimentului. O parte dintre licențe au fost radiate la cererea agențiilor.

UPDATE. La data de 21 octombrie, Autoritatea Națională pentru Turism a publicat o nouă listă cu agentiile de turism a căror licență a fost retrasă în anul 2016 (din oficiu, din cauza nerespectării legislației în vigoare sau deoarece funcționau fără poliță valabilă de asigurare). De această dată, pe listă apar mai puține nume (în total, au fost retrase 1.088 de licențe). Inițial, pe listă apăreau și numele agențiilor unde licența fusese radiată la cerere.

Pe noua listă apar și nume foarte cunoscute, ca de exemplu: 1001 Adventures, Millennium Tour sau agenția Eximtur (prin franciza care a fost operată de Lara Travel Office în Șoseaua Ștefan cel Mare).

Într-un comunicat de presă remis GreatNews, reprezentanții Eximtur arată că agenția nu are cazuri de licențe retrase din motive disciplinare: „Într-un singur caz, cel al EXIMTUR Ștefan cel Mare din București, franciză deținută de societatea Lara Travel Office, care a funcționat numai din martie pînă în noiembrie 2013, licenţa a fost retrasă din oficiu. Faptul că asociaţii francizei nu au anunţat ANT că şi-au încetat activitatea nu poate fi imputat companiei EXIMTUR”.

”Legea este demult depășită în domeniul agențiilor de turism, în România încă se acordă câte o licență pentru fiecare punct de vânzare, după criterii de suprafață și dotări de birou, în timp ce polița de asigurare, de exemplu, se acordă pe societatea care administrează agenția sau agențiile de turism. În calitate de fost președinte ANAT am cerut în repetate rânduri ministerului trecerea la licențierea activității de agenție, înăsprirea condițiilor de asigurare și garantarea banilor turiștilor, precum și realizarea unor baze de date corecte cu cei care desfășoară acest tip de activitate.  Comunicarea retragerilor uzuale de licențe de puncte de lucru ca retrageri disciplinare este o gravă eroare. Cred că Guvernul ar trebui să se implice de această dată mai serios și să înceapă refacerea legislației, relicențierea serioasă a agențiilor și construcția unei baze de date corecte”, a declarat Lucia Nora Morariu, președintele Eximtur.

Turiștii trebuie protejați

Agențiile de turism sunt obligate să aibă o poliță valabilă care să asigure despăgubirea clienților (cheltuielile de repatriere, rambursarea sumelor achitate de turişti), în cazul insolvabilităţii sau al falimentului agenţiei de turism.

Potrivit art. 10 alin. (5) din H.G. nr. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, ”este interzisă desfăşurarea de activităţi turistice specifice agenţiilor de turism de către operatorii economici cu licenţa de turism expirată sau fără deţinerea poliţei valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism”.

„Măsura de retragere în vederea radierii din oficiu a licențelor de turism emise operatorilor economici în cauză asigură întărirea disciplinei privind comercializarea pachetelor de servicii turistice și totodată protecție persoanelor fizice și juridice contractante”, se arată într-un comunicat de presă al ANT.

Angajații, „victime colaterale ale lăcomiei patronilor”

„Este o decizie istorică, fără precendent pe piața de turism românească. Felicit public ANT pentru curaj! Este trist pentru angajații acestor agenții de turism, mai ales pentru acei angajați care fac turism din pasiune și care se zbat mereu să le ofere clienților cele mai bune variante de concediu, dar ei sunt acum doar victime colaterale ale lăcomiei patronilor. Din păcate însă, nu toți sunt pasionați cu adevărat de turismul de calitate și tot din păcate, nu toate agențiile sunt corecte și nu își tratează clienții onest”, a declarat Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic, într-un comunicat de presă remis GreatNews.

„Realitatea ultimilor ani ne-a arătat că ceea ce se întâmplă pe piața de turism românească era nu numai o anomalie, ci pur si simplu o haiducie, iar cei corecți nu merită să plătească pentru cei incorecți, deși de multe ori așa s-a întâmplat! Clienții s-au săturat de oameni incorecți și de agenții de turism neprofesioniste și sigur ar prefera să fie mai puține, dar care să ofere servicii de mai bună calitate și mereu sigure. Există multe exemple de agenții de turism corecte și transparente în România și de oameni de turism dedicați; aș vrea ca acesta să fie începutul unei noi generații de oameni de turism – turismul făcut din pasiune și cu onestitate”, a mai spus el.

Două mari agenții din România au intrat în insolvență în mai puțin de o lună

Măsura ANT de a ridica sute de licențe vine după ce, la data de 3 septembrie 2016, Mareea, una dintre cele mai cunoscute agenții de turism din România, a anunțat că a intrat în insolvență și că nu mai poate onora niciuna dintre rezervările făcute de clienții săi.

Autoritatea Națională pentru Turism a anunțat că sunt aproape 1.100 de turiști păgubiți de agenția de turism Mareea, care au plătit 460.000 de euro pentru vacanțe pe care nu le vor mai primi.

La jumătatea lunii august, și agenția de turism Genius Travel a intrat în insolvență și și-a anunțat clienții că nu le mai poate oferi excursiile plătite. 147 de turiști au fost păgubiți, prejudiciul ridicându-se la 136.000 de euro.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Bilete de avion spre Europa la prețuri extrem de mici: 6 euro, mai puțin decât un drum la mare

Cât costă o vacanță în cel mai straniu loc de pe Pământ

https://greatnews.ro/cele-mai-frumoase-30-de-orasele-din-europa-o-destinatie-din-romania-printre-ele/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.