O mare agenție de turism din România a intrat în faliment. Peste 1.000 de turiști păgubiți

agenția de turism mareea
Mareea a intrat în insolvență la începutul lunii septembrie 2016, iar turiștii nu au mai putut beneficia de vacanțele plătite. Foto: Mareea (Facebook)

Mareea, una dintre cele mai cunoscute agenții de turism din România, a anunțat că a intrat în insolvență și că, începând cu data de 4 septembrie, nu mai poate onora niciuna dintre rezervările făcute de clienții săi.

„Cu părere de rău vă anunțăm că MAREEA este începând de astăzi, 03.09.2016, în imposibilitatea de a mai onora angajamentele asumate. În consecință vom declanșa procedura de insolvență și vom încerca, în perioada imediat următoare, să gestionăm exclusiv rezervările curente (turiștii aflați în acest moment în unitățile de cazare din țară și străinătate). Astfel, începând cu data de 04.09.2016 nu vom mai putea onora nici una dintre rezervările confirmate”, se arată într-un mesaj publicat pe site-ul agenției de turism.

Autoritatea Națională pentru Turism a anunțat într-un comunicat de presă că sunt aproape 1.100 de turiști păgubiți de agenția de turism Mareea, care au plătit 460.000 de euro pentru vacanțe pe care nu le vor mai primi.

Potrivit Digi24, vineri seara agenţia şi-a anunţat clienţii prin SMS şi e-mail că nu le mai poate onora vacanţele. Luni, când au venit la sediul agenției, turiștii păgubiți nu au găsit pe nimeni.

„Am luat la Olăneşti 5 zile cu 6 nopţi şi, când să mă duc la Olăneşti duminică, am primit mesaj sâmbătă, pe 4, că nu mai poate să îmi onoreze vacanţa”, a declarat Mariana Malciu, care a plătit 1.500 de lei pe vacanță.

Paul Blidaru, un colaborator al agenţiei Mareea, care lucrează ca ghid, a declarat că nu a primit anul acesta niciun ban şi că agenția îi datorează suma de 20.000 de lei.

agenția de turism mareea
Foto: Facebook

Agenția Mareea a publicat pe site-ul său și un ghid cu pașii pe care îi au de făcut cei care vor să își recupereze banii. Iată mesajul:

Trimiteți-ne cererea dumneavoastră de despăgubire, prin e-mail la adresa: office@mareea.ro – urmând să primiți răspuns și un număr de înregistrare la sesizarea dvs.

Vom încerca să găsim pentru dumneavoastră variante de relocare pentru petrecerea sejururilor pe care le-ați achizitionat și vă vom trimite răspunsul în termen de 15 zile de la data primirii cererii de despăgubire.

În situația în care nu vom găsi variante, vă rugăm să vă adresați asiguratorului nostru, Generali România, pentru obținerea despăgubirilor, prin următoarele modalități:

E-mail la: daunetravel.ro@generali.com
Telefon la nr.: 0372.01.02.02
Fizic, la adresa Centrului de Daune GENERALI: Calea Plevnei nr. 53, Sector 1, București

După expirarea termenului de 15 zile, termenul de depunere a cererii de despăgubire, însoțită de documentele justificative către compania Generali, este de 10 zile calendaristice.

Important! Cererea de despăgubire către Generali România se face pe baza următoarelor documente:

* contractul de comercializare a pachetului de servicii turistice;
* confirmările de primire pentru solicitarile transmise atât către MAREEA, cât și către Generali Romania;
* notificarea MAREEA privind imposibilitatea relocării;
* fotocopiile de pe documentele de plata a avansului (chitanțe, ordine de plata etc), în cazul cererilor de rambursare a sumelor achitate de turist;
* fotocopiile de pe documentele de transport și cazare, în cazul cererilor

Termenul de soluționare a dosarului la Generali este de maximum 30 de zile de la primirea tuturor documentelor solicitate.

Genius Travel a intrat și ea în insolvență

Totuși, deoarece asigurarea Mareea acoperă doar 50.000 de dolari, iar pagubele ajung la aproape 460.000 de euro, este foarte posibil ca turiștii să nu își poată recupera toți banii.

La jumătatea lunii august, și agenția de turism Genius Travel a intrat în insolvență și și-a anunțat clienții că nu le mai poate oferi excursiile plătite. 147 de turiști au fost păgubiți, prejudiciul ridicându-se la 136.000 de euro.

Recomandările editorilor GreatNews:

O nouă metodă de înșelătorie face victime în România

Orașele europene în care au început să circule autobuze fără șoferi

Schimbare la asigurările RCA. Șoferii corecți ar putea plăti mult mai puțin

 

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.