De ce Joe Biden nu participă azi la încoronarea lui Charles ca rege al Marii Britanii

charles biden
Foto: David Lienemann - White House / Scottish Parliament / Wikipedia.org

Astăzi, fostul prinț Charles, fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a, este încoronat oficial rege al Marii Britanii, în cadrul unei ceremonii somptuoase ce are loc la Londra. El va fi încoronat în catedrala Westminster Abbey.

Însă președintele american Joe Biden nu participă la ceremonie. În schimb, vor lua parte soția sa, Jill, precum și nepoata sa Finnegan Biden.

Potrivit time.com, niciun președinte american nu a participat vreodată la încoronarea unui monarh britanic.

Președintele american Dwight D. Eisenhower a fost invitat la încoronarea precedentă a unui monarh britanic – în anul 1953, când regina Elisabeta a urcat oficial pe tron – dar a decis să nu dea curs invitației, trimițând o delegație în locul său.

Urmând exemplul predecesorilor săi, nici Joe Biden nu va participa la încoronarea regelui Charles al III-lea de sâmbătă, 6 mai. Ceremonia face parte dintr-o sărbătoare națională de 3 zile, care îi va costa pe plătitorii de taxe britanici 125 de milioane de dolari.

Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat că absența lui Biden nu se dorește o insultă la adresa lui Charles.

Într-o convorbire telefonică de 25 de minute avută în luna aprilie, Biden i-a spus lu Charles că Prima Doamnă Jill Biden va participa la încoronare în locul său.

Charles l-a invitat pe Biden să vină ulterior într-o vizită de stat în Marea Britanie, iar președintele american a acceptat.

Potrivit time.com, o bună parte din familia tatălui lui Biden este de origine engleză, însă de-a lungul timpului președintele american a părut să favorizeze – în discursurile și anecdotele pe care le spune – moștenirea sa irlandeză, din partea mamei. În 1982, când a călătorit în Marea Britanie pentru a o întâlni pe regina Elisabeta pentru prima dată, mama lui l-a sunat și i-a spus să nu își plece capul în fața reginei.

Ocazional, Biden – președinte el însuși al unei foste colonii britanice – a făcut referire la colonizarea violentă a Irlandei de către britanici și la secolele de tensiuni și conflicte ce au urmat.

Foto: David Lienemann – White House / Scottish Parliament / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.