Comuna din România unde există o firmă la fiecare 16 locuitori. „Avem active 500 de firme, șomajul e sub 1%”

biserica din prejmer
Foto: Marion Schneider & Christoph Aistleitner / Wikipedia.org

Prejmer este una dintre cele mai prospere comune din judeţul Braşov.

Primarul comunei, Mihai Apafi, a declarat într-o conferinţă de presă că, la Prejmer, rata şomajului este foarte mică, sub 1%, conform datelor oficiale, relatează publicația locală „Bună ziua, Brașov”.

„Este adevărat, probabil să sunt mulţi care nu s-au declarat ca fiind şomeri sau lucrează ca zilieri. Dar, eu cred că, la Prejmer, doar dacă nu vrei să munceşti nu îţi găseşti un loc de muncă. Avem active în jur de 500 de firme, multe în Parcul Industrial Prejmer, iar numărul total al locurilor de muncă este de peste 3.500.

Totalul salariaţilor din Prejmer este de aproximativ 4.100. Dacă ar fi ca toţi locuitorii din comună să îşi dorească să lucreze la Prejmer, cred că am putea să asigurăm undeva la 85% din totalul necesar”, a declarat primarul.

Cu alte cuvinte, în Prejmer, localitate unde există o celebră biserică fortificată săsească, ce a fost construită în secolul al XIII-lea, sunt 62 de firme la mia de locuitori (conform Recensământului din 2021, Prejmerul are 8.100 de locuitori), cu mult peste media națională.

Altfel spus, în Prejmer există o firmă la fiecare 16 locuitori.

În 2019, România era pe ultimul loc în UE după numărul de întreprinderi mici și mijlocii, cu 29 de IMM-uri/1.000 de locuitori, adică jumătate faţă de media europeană.

Foto: Marion Schneider & Christoph Aistleitner / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.