Cele mai utile trucuri pentru a te incadra in bugetul stabilit pentru vacanta

Foto: Shutterstock

Atunci cand vine vorba despre vacante si escapade in diferite colturi ale lumii, exista un mit general potrivit caruia este foarte scump sa calatoresti. Insa, in era companiilor aeriene low-cost si a diversificarii pachetelor turistice, acest argument nu mai poate sta in picioare. Bineinteles, depinde mult si de asteptarile pe care le ai si de conditiile la care aspiri. 

Chiar si asa, daca nu ai cerinte extravagante, demne de starurile de la Hollywood, si daca reusesti sa iti faci un plan bine pus la punct, te poti bucura de o vacanta de poveste fara sa iti dai bugetul peste cap. In plus, arunca o privire si pe trucurile de mai jos – surprinzator sau nu, chiar poti economisi enorm daca esti atent la cateva detalii simple. 

Fii pe faza atunci cand apar oferte noi

Traim intr-o lume puternic digitalizata, in care exista cate o aplicatie gandita sa rezolve aproape orice problema, asa ca trebuie sa profiti din plin de asta, mai ales atunci cand vine vorba de planificarea vacantelor. Ai nevoie doar de un smartphone (eventual, de unul cu o memorie interna generoasa, cum sunt modelele de telefoane Xiaomi) si de un mic depozit de economii, la care sa ai acces in situatiile urgente (a se citi „atunci cand apare un zbor la cateva zeci de euro si trebuie sa-l rezervi imediat“).

Instaleaza-ti aplicatiile companiilor aeriene cu care zbori cel mai des, aboneaza-te la newsletterul lor, urmareste site-uri si bloguri de turism, stai cu ochii pe conturile lor din social media. In momentul in care descoperi o oferta de nerefuzat, nu te gandi de doua ori si rezerva acele bilete pe care le pandeai de multa vreme!

Stabileste un buget de cheltuieli

Nu este indeajuns sa prinzi o oferta buna la zboruri si cazare, trebuie sa fii atent si la cheltuielile pe care le vei avea odata ce ajungi la destinatie. Stabileste un buget si pentru transport (mai ales daca trebuie sa folosesti si mijloacele de transport in comun), mancare si micile cumparaturi de la fata locului, incercand sa vezi cum poti optimiza aceste sume. 

De exemplu, daca stai mai multe zile intr-un oras, poate ar fi mai avantajos sa iti cumperi un abonament. De asemenea, daca nu iesi in fiecare seara la restaurant si te orientezi catre optiunile de street-food (la fel de gustoase, dar la preturi ceva mai accesibile), sunt sanse mari sa economisesti semnificativ. In plus, fa o analiza a locurilor si a activitatilor pe care vrei sa le bifezi in vacanta: pentru multe dintre ele s-ar putea sa nici nu fie nevoie sa platesti taxa de acces.

Pastreaza chitantele

Un truc foarte util pentru a-ti gestiona eficient finantele in vacanta (si nu numai) este sa pastrezi toate chitantele, astfel incat sa poti vedea exact pe ce ai cheltuit in fiecare zi. Daca ti-ai stabilit un buget fix pentru fiecare zi de vacanta si la un moment dat il depasesti, vei sti unde s-au dus banii si ce poti face in urmatoarele zile pentru a-ti regla cheltuielile.

De asemenea, daca ai deja cateva informatii despre costurile din locul in care vei merge in excursie, poti face dinainte o simulare a bugetului, un tabel in care sa treci, cu aproximatie, sumele pe care le vei plati zilnic (de exemplu, transport: 10 euro, mancare: 20 de euro, bilete la muzeu: 20 de euro). Astfel, iti va fi mai usor sa estimezi cati bani de buzunar va trebui sa iei la tine. 

Cumpara in avans bilete la diferite atractii turistice

De multe ori, daca faci rezervari sau iti cumperi biletele online, din timp, le poti achizitiona la un pret redus fata de cel de la fata locului. In general, aceasta regula este valabila la multe concerte, spectacole de teatru, muzee sau galerii de arta contemporana, meciuri si parcuri de distractie. 

Prin urmare, daca stii dinainte ce vrei sa vizitezi odata ce ajungi la destinatie, cauta pe internet cele mai bune oferte pentru tine. Iar daca mergi in vacanta cu mai multi prieteni este cu atat mai bine: uneori, sunt acordate reduceri substantiale la achizitia biletelor pentru grupuri. 

In consecinta, calatoriile nu sunt nici pe departe un lux pentru care trebuie sa cheltui o suma astronomica. Daca esti atent la cateva detalii de baza, te vei bucura de o experienta grozava, iar asta fara sa iti pui bugetul in pericol. 

Foto: Shutterstock.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.