Cele mai fericite țări din lume. Pe ce loc se află România

cele mai fericite țări din lume 2019
Foto: Jill111 / pixabay.com

Cele mai fericite țări din lume. A fost publicat „Raportul Fericirii” din anul 2019, ce conține clasamentul celor mai fericite țări de pe glob.

Acest top al fericirii mondiale este realizat în fiecare an de un grup de experți independenți, sub egida Organizației Națiunilor Unite. Primul astfel de raport a fost publicat în urmă cu 7 ani, în aprilie 2012.

Și în acest an primele poziții ale clasamentului sunt dominate de țările nordice din Europa. 5 din primele 10 țări din clasament sunt țări nordice europene, iar din primele 10 state din clasament, 8 sunt din Europa.

Iată cum arată TOP 10 Cele mai fericite țări din lume:

1. Finlanda
2. Danemarca
3. Norvegia
4. Islanda
5. Olanda
6. Elveția
7. Suedia
8. Noua Zeelandă
9. Canada
10. Austria

Luxemburg se află pe poziția 14, Marea Britanie pe 15, Germania pe 17, Belgia pe 18, Statele Unite ale Americii pe 19, Cehia pe 20, Franța pe 24, Spania pe 30, Italia pe 36, Japonia pe 58, Portugalia pe 66, Turcia pe 79.

Cele mai fericite țări din lume – poziția României

România se clasează pe locul 48 în clasament și stă mai bine decât alte state din regiune, precum Ungaria (locul 62), Serbia (locul 70), Muntenegru (locul 73), Croația (locul 75), Bosnia și Herțegovina (locul 78), Grecia (locul 82), Macedonia (locul 84), Bulgaria (locul 97) sau Albania (locul 107).

Pe de altă parte, România stă mai prost în clasament decât țări precum Kosovo (locul 46), Uzbekistan (locul 41), Guatemala (locul 27), Uruguay (locul 33), El Salvador (locul 35), Columbia (locul 43) sau Nicaragua (locul 45).

Cele mai fericite țări din lume – criteriile folosite

În evaluarea nivelului de fericire din fiecare țară, experții folosesc 6 criterii:

– serviciile sociale de care se bucură cetățenii unui stat
– nivelul de libertate din țara respectivă
– nivelul corupției
– generozitatea de care dau dovadă membrii unei societăți (se implică în acțiuni de voluntariat?; donează pentru diferite cauze?; îi ajută pe cei aflați în nevoie? etc)
– produsul intern brut pe cap de locuitor
– speranța de viață sănătoasă

V-ar putea interesa și:

De ce este Islanda una dintre cele mai fericite țări din lume. Lecția unui popor mic, dar tenace

Foto: Jill111 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.