Ce spune Raed Arafat despre zvonurile legate de o pană mare de curent în România

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că este foarte puțin probabil ca în România să existe o pană mare de curent, așa cum a fost în Republica Moldova zilele trecute. Arafat crede că probleme ar putea apărea mai degrabă din cauza viscolului.

„Dacă se întâmplă situații de întrerupere de curent, care nu trebuie să fie neapărat din cauza războiului, poate să fie și din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017, zone importante, dacă nu mă înșel, la sfârșitul lui 2017, în vestul țării și în sudul țării”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.

De asemenea, Arafat a mai spus că „toate infrastructurile critice esențiale, cum ar fi spitalele, diferite instituții, trebuie să aibă deja generatoare care intră imediat când se întrerupe curentul”.

Acesta a mai spus că DSU s-a dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capcitate foarte mare, iar acestea pot fi puse la dispoziție și conectate la trasnformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt instituții de importanță majoră.

Raed Arafat a ținut să sublinieze că este foarte puțin probabil să intre întreaga țară într-un black-out.

Întrebat despre cum ar putea rezista cetățenii într-o pană de curent majoră, de trei zile, șeful DSU a spus că „soluții magice nu sunt”.

Soluţiile sunt să ai cu ce să te încălzeşti, chiar cu ce să te înveleşti până se rezolvă problema, până vin autorităţile cu soluţii, cu recomandări suplimentare. Să ai lanterne, acum sunt lanterne pe led pe care poţi să le ţii pornite o durată foarte lungă, cu o baterie, să ai aşa ceva în casă.

Lumânările sunt periculoase pentru că pot produce incendii, însă sisteme de iluminat pe led care merg pe baterie şi care să ţină ore sau chiar zile există şi poate că e bine să ai aşa ceva în casa de rezervă. Nu numai pentru situaţia de acum, Doamne-fereşte un cutremur, altă urgenţă. Să ai aşa ceva în casă este obligatoriu. Bineînţeles, la asta se adaugă tot ce recomandăm pe site-ul Fii pregătit în caz de diferite categorii de urgenţă pentru cele trei zile. Să ai suficientă mâncare neperisabilă, să ai apă calculată la doi litri pe zi pe persoană cel puţin, să ai medicamentele pentru persoanele care sunt bolnave cronic. Faptul că ATM-urile posibil să nu funcţioneze, este bine să ai o sumă mică să fie la dispoziţia ta ca să poţi achiziţiona lucruri de necesitate, să nu depinzi doar de card”, a menţionat şeful DSU.