Dacă v-ați întrebat ce este lumina, atunci trebuie să știți că prin lumină putem înțelege atât lumina vizibilă, cât și alte tipuri de radiație electromagnetică.
Lumina vizibilă este acea radiație electromagnetică ce poate fi văzută, percepută, de ochiul uman.
Ce este lumina vizibilă
De regulă, lumina vizibilă este definită ca având lungimi de undă cuprinse între 400 și 700 de nanometri (un nanometru este o unitate de măsură egală cu a miliarda parte dintr-un metru, adică 0,000000001 metri).
De pildă, lumina ultravioletă este invizibilă pentru oameni întrucât celulele bastonașe și conuri localizate în retina ochiului uman nu pot detecta lungimile de undă foarte scurte ale luminii ultraviolete (sub 360 de nanometri). În plus, celulele pot fi și deteriorate de această lumină.
Pe Pământ, sursa principală de lumină este Soarele, steaua din centrul Sistemului nostru Solar. Lumina de la Soare este folosită ca energie de către plante pentru a crea zaharuri, în special sub formă de amidon, care conferă la rândul lui energie viețuitoarelor care îl consumă. Acest proces se numește fotosinteză și constă în transformarea radiației electromagnetice (a luminii) de către plante în energie chimică ce „alimentează” activitățile altor viețuitoare, potrivit Wikipedia.org. Procesul de fotosinteză furnizează astfel energia necesară pentru toate ființele vii.
Cât este viteza luminii
În vid, viteza luminii este de 299.792.458 de metri pe secundă, adică aproximativ 300.000 de kilometri / secundă (viteza luminii în vid este una dintre constantele fundamentale din Univers).
Merită menționat și faptul că unele specii de animale sunt capabile să își genereze propria lumină, printr-un proces care se numește bioluminiscență. Este vorba despre o lumină produsă de organisme vii (licurici, pești abisali, ciuperci) sau de microorganisme, prin oxidarea unei substanțe proprii (luciferina). Licuricii folosesc această lumină pentru a-și găsi parteneri, în vreme ce calmarul-vampir o folosește pentru a vâna.
Ce este lumina – Diferența între tipurile de radiație electromagnetică
Referitor la ce este lumina, este important de menționat că termenul lumină poate fi folosit pentru a face referire la orice tip de radiație electromagnetică, de orice lungime de undă, fie că este vizibilă sau nu. Astfel, razele gama, razele X, lumina ultravioletă (toate acestea având lungimi de undă mai mici decât lumina vizibilă), precum și lumina infraroșie, microundele și undele radio (toate au lungimi de undă mai mari decât lumina vizibilă) sunt considerate lumină.
Razele gama au cele mai scurte lungimi de undă din spectrul electromagnetic, pornind de la 1 picometru, o unitate de măsură egală cu a trilioana parte dintr-un metru. La polul opus se află undele radio lungi, care au o lungime de undă ce ajunge până la 100.000 de kilometri.
Toate aceste tipuri de radiație electromagnetică sunt alcătuite din fotoni, însă ceea ce diferă, dincolo de lungimea de undă, este energia lor. De exemplu, razele gama au o energie foarte mare deoarece sunt un tip de radiație ce ia naștere din dezintegrarea radioactivă a nucleelor atomilor.
Fotonul este un tip de particulă elementară. Masa lui este zero, nu are sarcină electrică, și se deplasează întotdeauna cu viteza luminii.
Foto: Philip Ronan, Gringer / Wikipedia, Bryan Derksen / simple.wikipedia.org,
John Huang / DDStudio / Pixabay
V-ar putea interesa și:
Locuri de vizitat primăvara în România
Vroiam sau voiam – cum e corect?
Care este cel mai mare continent
Angajarea răspunderii Guvernului
Ce sunt celulele stem și la ce ajută
Ce sunt celulele stem și la ce ajută
Ordinea planetelor de la Soare
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: