Ce cred austriecii despre votul țării lor în cazul extinderii Schengen cu România și Bulgaria

FOTO: Kaihsu Tai/Wikimedia Commons
FOTO: Kaihsu Tai/Wikimedia Commons

Un sondaj arată că 52% dintre austriecii care au participat la un sondaj de opinie aprobă decizia blocării României și Bulgariei de a intra în spațiul Schengen, iar 34% nu sunt de acord.

Cei mai mulți dintre cei care au aprobat votul Austriei sunt alegători ai conservatorilor aflați la putere (OeVP) și ai partidului naționalist FPOe. Datele sondajului, citate de presa austriacă, mai arată că naționaliștii din Partidul Libertății (FPOe) sunt cei mai populari și au 26%. Conservatorii cancelarului Karl Nehammer, OeVP, sunt pe locul al treilea și au 22%.

Pe locul al doilea sunt social-democrații de la Partidul Libertății, cu 24%. NEOS, un partid cu orientare liberală, o formațiune politică mai nouă în Austria, e la egalitate cu Partidului Verzilor, care face parte din coaliția de guvernare. Ambele formațiuni au câte 11%.

Dacă ar avea loc alegeri pentru funcţia de cancelar, Karl Nehammer s-ar menţine în frunte, cu 30 de procente rată de aprobare, clasându-se în faţa liderului FPOe, Herbert Kickl, care este cotat cu 25 la sută din intenţiile de vot. Liderul SPOe, Pamela Rendi-Wagner, a rămas în urma lui Kickl pentru prima dată din octombrie 2021, având 22 la sută din intenţiile de vot. La mare distanţă se află liderul NEOS, Meinl-Reisinger (12 la sută) şi omologul său de la Verzi, actualul vicecancelar Werner Kogler (10 la sută).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.