Câte calorii are salata iceberg. De ce se spune că are „0 calorii”

câte calorii are salata iceberg
Foto: congerdesign / pixabay.com

Iceberg este una dintre cele mai populare salate verzi. Poate fi consumată alături de un fel de mâncare principal sau poate fi folosită pentru prepararea unor salate consistente precum Ceasar. Iată câte calorii are salata iceberg.

Salata iceberg este unul dintre alimentele care conțin cel mai redus număr de calorii. Într-adevăr, sunt greu de găsit alimente care să aibă mai puțin de 14 calorii la suta de grame.

De multe ori, salata iceberg este trecută pe listele cu așa-numitele „alimente cu zero calorii”. Acestea nu conțin chiar zero calorii, însă cantitatea este foarte redusă.

De unde vine numele de „salată iceberg”

Înainte de a afla câte calorii are salata iceberg, să vedem de unde îi provine numele. Salata iceberg este cel mai popular tip de salată din Statele Unite, potrivit Wikipedia.org. Ea este foarte sensibilă la căldură și a fost dezvoltată inițial în 1894 pentru a fi cultivată în nordul Statelor Unite de compania Burpee Seeds and Plants.

Numele de „iceberg” i-a fost dat deoarece era transportată în gheață zdrobită, iar capetele de salată ce ieșeau din gheață semănau cu niște iceberguri.

Câte calorii are salata iceberg – 100 de grame

Astfel, potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, salata iceberg conține 14 calorii la suta de grame.

Restul valorilor nutriționale pentru 100 de grame de salată iceberg sunt cele de mai jos:

  • 0,9 grame de proteine
  • 0,14 grame de lipide
  • 2,97 grame de carbohidrați
  • 1,2 grame de fibre dietetice
  • 1,97 grame de zaharuri

Câte calorii are salata iceberg și ce vitamine conține

De asemenea, o porție de 100 de grame de salată iceberg conține:

  • 18 mg de calciu
  • 0,41 mg de fier
  • 7 mg de magneziu
  • 20 mg de fosfor
  • 141 mg de potasiu
  • 10 mg de sodiu
  • 0,15 mg de zinc
  • 2,8 mg de vitamina C
  • 0,041 mg de tiamină (vitamina B1)
  • 0,025 mg de riboflavină (vitamina B2)
  • 0,123 mg de niacină (vitamina B3)
  • 0,042 mg de vitamina B6
  • 25 µg de vitamina A
  • 24,1 µg de vitamina K

Câte calorii are salata iceberg la suta de grame

Salata iceberg are un număr foarte redus de calorii, însă are totodată o aroma slabă și un conținut nutrițional redus, fiind compusă din mai multă apă decât alte tipuri de salată verde (o porție de salată iceberg de 100 de grame conține 95,6 grame de apă).

câte calorii are salata iceberg
Foto: Marzena7 / pixabay.com

Unde se cultivă salata iceberg

Tradițional, Europa Occidentală și America de Nord au fost piețele majore pentru producția de salată verde pe scară largă. Însă până la sfârșitul anilor 1900 și Asia, America de Sud, Australia și Africa au devenit piețe mai mari.

Se cultivau diferite sortimente de salată verde, însă până la sfârșitul secolului al XX-lea salata iceberg a devenit tipul predominant în vestul și nordul Europei. În SUA, după anii ’40, 95% din salata cultivată și consumată era iceberg. Până la sfârșitul secolului însă alte tipuri de salată verde au devenit mai populare și au ajuns să reprezinte 30% din producție.

Câte calorii are salata iceberg – sursă de vitamina K

Potrivit portalului de sănătate webmd.com, salata iceberg crește cel mai bine în climate răcoroase și necesită un sezon de iarnă mai lung pentru a ajunge la maturitate.

Sursa citată mai menționează că salata și alte verdețuri cu frunze verzi reprezintă o parte importantă dintr-o dietă sănătoasă. Salata iceberg este cunoscută deoarece are o textură crocantă și o aromă ușor dulce.

Este ușoară și e un aliment excelent pentru persoanele care nu consumă suficiente alte legume. Deși salata iceberg are o reputație proastă deoarece nu este la fel de hrănitoare precum alte tipuri de salate verzi, ea este plină de vitamina A și de vitamina K. Potrivit sursei citate, vitamina K are un rol important în împiedicarea formării cheagurilor de sânge.

Așa că este posibil ca persoanele care au astfel de probleme să beneficieze de pe urma unei diete bogate în vitamina K. Totuși, deficiența de vitamina K este extrem de puțin răspândită în rândul populației.

Salata iceberg este totodată bogată în vitamina A, care ajută la sănătatea ochilor, de care trebuie să aveți grijă în special odată cu avansarea în vârstă.

Foto: congerdesign / Marzena7 / pixabay.com

Dacă acest articol despre câte calorii are salata iceberg vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Câte calorii are un croissant cu unt, ciocolată, șuncă sau cașcaval

Câte calorii are un burger cu cartofi prăjiți: McDonald’s sau KFC

Câte calorii au biscuiții simpli, populari, cu unt, Picnic, Belvita, Oreo

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.