Câte bombe ar fi detonat americanii în România în cazul unui război nuclear?

Arhivele Agenției pentru Siguranța Națională a Statelor Unite au publicat recent o listă a țintelor nucleare americane din anul 1956. Din cele 1.100 de obiective, 25 sunt în România.

Harta interactivă a țintelor nucleare americane, pe care o găsiți aici, cuprinde peste 1.100 de obiective din Europa de Est, Rusia, China și Coreea de Nord, scrie futureoflife.org.

În România, americanii aveau 25 de ținte. În cazul unui atac nuclear sovietic, americanii ar fi atacat Bucureștiul cu trei bombe atomice. Ar fi fost vizate aeroporturile Otopeni și Băneasa, cât și platforma industrială Pipera.

Majoritatea țintelor din România vizează obiective industriale și militare. Printre cele mai importante orașe care ar fi fost vizate de un atac nuclear american în 1956, când țara era condusă de Gheorghe Gheorgiu-Dej și număra peste 17 milioane de suflete, sunt Craiova, Timișoara, Ploiești, Arad, Sibiu, Brașov (două ținte), Buzău, Turda, Constanța, Focșani sau Tecuci.

Dacă americanii ar decide astăzi să detoneze o bombă W-87, de 300 de kilotone, în Pipera, peste 230.000 de oameni ar muri în explozie, iar alți 680.000 ar fi răniți.

Majoritatea clădirilor pe o suprafață de 70 de kilometri pătrați vor fi distruse, iar radiațiile termale – care aduc cu ele arsuri de gradul trei – vor fi resimțite de oamenii care trăiesc pe o rază de 7 kilometri de la locul detonării.

Chiar dacă lista actuală este secretă, institutul Future of Life susține că probabil nu este foarte diferită. Statele Unite ale Americii dispun de 1.900 de focoase nucleare gata de acțiune (alte câteva mii fiind ținute în rezervă), care își pot atinge ținta în 30 de minute.

În cazul unui război nuclear la scară largă, majoritatea oamenilor de pe Pământ vor muri.

Șapte din cele nouă puteri nucleare ale lumii au stabilit că nu au nevoie de mai mult de 300 de focoase nucleare, însă Rusia și Statele Unite încă dispun de aproximativ 7.000 de bombe cu hidrogen fiecare.

Vă recomandăm și: 

FOTO: Asociația „Prietenii Mocăniței”/Facebook

Încă o mocăniță a fost „reînviată” în România și se bucură de un succes uriaș

 

biserica fortificată din biertan

Un sat din România, vedetă într-o revistă cu 30 de milioane de cititori

 

FOTO: Andrew Colin/Flickr (creative commons)

Imagini de poveste. Cum a ajuns România pe locul 1 în topul țărilor de vizitat în 2016