biertan
Biertan. Foto: Otto Schemmel (Wikimedia Commons)

Site-ul ediției americane a revistei „Cosmopolitan” a alcătuit o listă cu 22 de destinații turistice din întreaga lume care merită să fie văzute pe parcursul unui an sabatic.

Anul sau concediul sabatic este acel concediu prelungit pe care angajații și-l iau pentru a se plimba prin lume, pentru a studia sau pentru a se desprinde temporar de rutina zilnică de la serviciu. Concediile sabatice sunt populare mai ales în Occident.

Pe lista realizată de editorii „Cosmopolitan” se află și un obiectiv turistic din România: satul Biertan din județul Sibiu, unde se află o biserică fortificată celebră.

„Biertan seamănă cu un orășel dintr-un film Disney, însă dacă vrei să cauți și alte scene care să pară desprinse din cărțile de povești, vizitează biserica fortificată din localitate, care este incredibil de frumoasă”, scriu editorii „Cosmopolitan”.

Site-ul revistei „Cosmopolitan” are peste 30 de milioane de vizitatori pe lună.

Localitatea Biertan este atestată documentar din 1283, iar din anul 1397 Biertanul este atestat ca cetate.

Deasupra șirurilor de case dispuse în jurul pieței centrale se înalță biserica-cetate, un monument de cult impresionant care îmbină armonios stilul gotic cu cel al Renașterii, apărat de trei ziduri de incintă cu turnuri și bastioane medievale.

Biserica actuală a fost ridicată în 1486-1524, în stil gotic-târziu, fiind ultima din Transilvania înălțată în acest stil. Cei care au realizat altarul bisericii în perioada anilor 1483 – 1513 au fost puternic influențați de stilul meșterilor din Viena și din Nürnberg. Cu cele 28 de panouri pictate, altarul bisericii fortificate din Biertan este unul dintre cele mai mari din țară.

Amvonul bisericii a fost sculptat în piatră în jurul anului 1500, și este opera meșterului Ulrich din Brașov.

Pe listă se mai află obiective turistice precum cascada Angel din Venezuela, câmpurile cu lavandă din Provența (Franța), Insulele Seychelles, Parcul Național Zhangjiajie (China), stâncile „Cei 12 Apostoli” (Australia), Cinque Terre (Italia), Insulele Phi Phi (Thailanda), Salar de Uyuni (Bolivia), Palau (Micronezia), Santorini (Grecia), Burj Khalifa, Dubai sau Insula Bora Bora.

santorini
Oia, Santorini. Foto: Harvey Barrison (Wikimedia Commons)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.