Dacă v-ați întrebat care este prenumele și care numele, sau care este diferența dintre nume, prenume sau nume de familie, în acest articol veți găsi explicațiile necesare.
Conform definiției din Dicționar Explicativ al Limbii Române, prenumele este numele care i se dă unui om la naștere și care distinge pe fiecare dintre membrii aceleiași familii. Prenumelui i se mai spune și nume de botez sau numele mic.
Care este prenumele în limba română
Iată câteva exemple de prenume foarte folosite în limba română: Maria, Marian, Ioana, Ion, Ionuț, Andrei, Andreea, Gabriela, Gabriel, Alexandra, Alexandru, Alex, Ștefan, Elena.
În mod tradițional, de ziua numelui, românii care poartă nume de sfinți își sărbătoresc onomastica.
În diferite părți din lume, inclusiv în România, unele familii obișnuiesc să le dea nou-născuților mai multe prenume. La noi în țară unele familii aleg ca, la naștere, bebelușul să primească două prenume.
În cele mai multe țări europene, prenumele se plasează înaintea numelui de familie, dar există excepții. În Ungaria, de pildă, numele de familie este plasat înaintea prenumelui.
Alte țări unde se folosește ordinea nume de familie – prenume sunt China, Japonia, Coreea de Sud, Singapore, Vietnam, precum și în anumite părți din India, potrivit Wikipedia.org.
Diferența dintre prenume și pronume
Atenție! Nu confundați prenumele cu pronumele. Pronumele este o parte de vorbire flexibilă care ține locul unui substantiv. Pronumele poate fi de mai multe feluri, ca de exemplu personal (eu, tu, el, noi etc), de întărire (însăși, înșiși, înșine etc), posesiv (al meu, a mea, ai tăi etc), demonstrativ (acesta, aceștia) etc.
Care este prenumele și care este numele de familie
Prin urmare, prenumele este diferit de numele de familie. Potrivit definiției oferite de Dicționarul Explicativ al Limbii Române, numele de familie (numit în mod curent și numele unei persoane) este numele pe care îl poartă toți membrii aceleiași familii și care se transmite de la părinți la copii.
Iată câteva dintre cele mai populare nume de familie din România: Popescu, Ionescu, Popa, Pop, Constantinescu, Stan, Dumitrescu, Dobre, Barbu, Dinu, Georgescu, Stoica, Diaconu, Diaconescu, Petrescu, Stănescu, Ciobanu, Munteanu, Moldoveanu, Mihăilescu, Mihalache, Iancu, Teodorescu sau Călinescu.
Foto: regina_zulauf / pixabay.com
Dincolo de acest articol despre care este prenumele și cum îl deosebești de numele de familie, te-ar putea interesa și alte articole de cultură generală:
Locuri de vizitat primăvara în România
Vroiam sau voiam – cum e corect?
Angajarea răspunderii Guvernului
Ce este o ordonanță de urgență
Ce sunt celulele stem și la ce ajută
Ordinea planetelor de la Soare
Care este cea mai mare planetă
Vise sau visuri – cum e corect?
Cel mai lung fluviu din Europa
Cea mai apropiată planetă de Soare
Cel mai mare aeroport din Europa
Cel mai mare aeroport din lume
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: