Care e cel mai mare risc de a face cancer. Ce spune un celebru medic german

cancer
Foto: geralt / pixabay.com / wecaresurgery.ro

Medicul german Schmitz Winnenthal, specialist în chirurgie oncologică, ce a operat și tratat pacienți din numeroase țări din lume, a declarat pentru Știrile PRO TV că fumatul reprezintă cel mai mare risc de face cancer.

„Fumatul este cel mai mare risc de a dezvolta cancer. Este un obicei care deteriorează informația genetică din celule. Acestor defecte genetice, fumatul le adaugă hipoxia, adică lipsa oxigenului. Înseamnă că, fără oxigen, celulele vor fi supuse unui stres foarte mare, și reacționează ca atare la stres”, a explicat el.

„Deci fumatul este un risc foarte-foarte mare de a dezvolta cancer la plămâni, dar și cancer pancreatic sau cancer rectal. Fumatul este un obicei foarte prost deoarece e destul de scump și chiar îți distruge sănătatea”, a mai spus medicul.

El a operat recent un pacient român de 33 de ani, fumător.

Profesor doctor în chirurgie viscerală la Universitatea de Medicină din Heidelberg și director al Departamentului de Chirurgie Viscerală și Oncologică al unuia dintre cele mai mari centre de oncologie din Bavaria, Schmitz Winnenthal are aproape 20 de ani de experiență în chirurgie oncologică și 15 ani ca specialist în tratamentul cancerului de pancreas, potrivit wecaresurgery.ro.

A operat și tratat pacienți din numeroase țări din lume din poziția de sef al Departamentului de Chirurgie Pancreatică și Endocrină din Spitalul Universitar Heidelberg.

Potrivit medicului, colonul poate fi protejat prin educație fizică, ca de exemplu mersul pe jos: „Mișcarea protejează. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aduce oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru care protejează celulele.”

Pentru un colon sănătos, medicul recomandă consumul de fibre, care se regăsesc în cereale, fructe și legume.

Foto: geralt / pixabay.com / wecaresurgery.ro

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.