Bătrâncea și Furculiță, prietenii României de la Chișinău. Unul a rupt harta

Vlad Bătrâncea a rupt harta României Mari în Parlamentul de la Chișinău
Vlad Bătrâncea a rupt harta României Mari în Parlamentul de la Chișinău

Deputatul socialist Vlad Bătrâncea, din Parlamentul de la Chișinău, care a rupt în timpul unei dezbateri harta României Mari, a devenit „prietenul” României. Acesta, alături de alte câteva nume controversate, a fost ales în grupul parlamentar care se va ocupa de întreținerea relațiilor de prietenie dintre România și Republica Moldova.

Potrivit Agora.md, alături de Bătrâncea se mai află și Artur Reșetnico, fost președinte al Serviciului de Informații și Securitate în 2009, care a fost expulzat de ambasadorul României în Republica Moldova, pentru că a introdus vizele pentru cetățenii români.

Un alt membru controversat este Corneliu Furculiță, un apropiat al liderului socialist Igor Dodon.

Socialistul Vlad Bătrîncea a rupt harta României Mari la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, în semn de protest faţă de un ordin emis de Ministerul Educaţiei prin care i se permite unei asociații din România să doneze școlilor din Republica Moldova hărți cu organizarea Regatului României în 1930, pentru orele de istorie.

„Ceea ce ţine de aşa numita hartă a României Mari care a fost ruptă de fapt de istorie, noi vă repetăm de fapt ceea ce a fost demonstrat”, a declarat socialistul Bătrîncea în Parlamentul Moldovei.

Lideul liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu a reacționat vehement la adresa socialistului: „Să rupeţi voi harta că oricum unirea o să se producă, şi o să duhniți, o să muriţi de ciudă şi o să vă duceţi în Novosibirsk”.

Reacții au venit și din consiliul primăriei Chișinăului.

„Când au loc asemenea lucruri în Forul Suprem Legislativ al Republicii Moldova, toţi cei care fac asemenea lucruri trebuie pedepsiţi conform legii. Tradătorilor, trădătorilor şi mişeilor”, a declarat consilierul PL Ion Ceobanu.

Recomandările GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.