Dobrogea este una dintre cele mai interesante zone din punct de vedere cultural, pentru că aici poți găsi și tradiții românești, dar și pe cele turcești, tătărești sau lipovenești. Dincolo de o ofertă culinară diversă, turiștii găsesc aici și vinuri deosebite.

De asemenea, pe lângă mare și Deltă, în această zonă poți vizita și diverse rezervații naturale întinse pe sute de hectare. Iată câteva dintre cele mai frumoase sate din Dobrogea:

Jurilovca. Capul Doloșman – un promontoriu stâncos, singura faleză de acest tip din România, unde se află şi situl arheologic, Insula Bisericuţa şi grindul Lupilor – ambele declarate rezervaţii naturale – se numără printre obiective turistice naturale din Jurilovca.

Cea mai veche aşezare atestată de pe teritorul României (cetatea Orgame/Argamum) a fost ridicată pe acest promontoriu. Se mai văd şi azi o poartă a cetăţii, zidul de apărare, străzi, basilici paleocrestine, valuri de apărare din pământ.

Pe insula Bisericuţa, aflată la 2,5 km de Capul Doloşman, se găsesc urmele unui castru roman. Insula este loc de cuibărit şi trecere pentru o mulţime de păsări. Vizitarea insulei este interzisă, singurii care au acces fiind oamenii de ştiinţă.

În apropiere se află şi Staţiunea Gura Portiţei, o fâşie de nisip între Marea Neagră şi Lacul Goloviţa. Turiştii se pot caza aici, într-un hotel de trei stele sau într-un complex de căsuţe.

Luncăviţa. Comuna Luncăviţa poate servi ca punct de acces spre Parcul Natural Munţii Măcinului sau spre Rezervaţia Valea Fagilor, întinsă pe 154 de hectare. Cei care vizitează aceste locuri pot urma şi un interesant traseu religios-turistic, care poartă turistul pe la Mănăstirea Saon, Mănăstirea Celic Dere, Mănăstirea Cocoş şi la bazilica Niculiţel. În apropierea comunei se află şi cetatea Noviodunum (Isaccea) şi cetatea Dinogeţia. În Lunca Dunării, se poate practica pescuitul, dar pot fi admirate şi fauna şi flora de luncă.

2 Mai. Situat la 6 kilometri de Vama Veche şi la 5 de Mangalia, satul 2 Mai (comuna Limanu), cu aproximativ 2.200 de locuitori, este populat deopotrivă de români, ruşi lipoveni, tătari, turci şi maghiari. În anii ‘60-‘70 s-a construit o treime din locuinţele existente acum în sat. În apropierea satului se află şi Pădurea Hagieni, o pădure de stajar care serveşte ca loc de cuibărit pentru diverse specii de păsări. Pădurea este o rezervaţie naturală întinsă pe 432 de hectare.

Sfântu Gheorghe. Satul tulcean aflat la 120 km de Tulcea, atestat documentar încă din secolul al XIV-lea, este locuit în cea mai mare parte de ucraineni. În apropierea satului se află insula Sahalin, unde sunt întâlnite păsări foarte rare. În sat se află şi singura rezervaţie de arin negru din Europa. În fiecare an, în luna august, în Sfântu Gheorghe este organizat Festivalul Internaţional de Film Independent „Anonimul”. Pe circa 21.000 de hectare limitrofe litoralului, în partea sudică a Deltei, se întinde rezervaţia Sacalin-Zatoane, care cuprinde un complex de lacuri, gârle şi grinduri.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.