Autonomia Ardealului, cerută de un student din Cluj într-o petiție către Iohannis

biserica fortificată din biertan
Biserica fortificată din Biertan. Foto: Daria Virbanescu via Wikimedia Commons

Un student din Cluj-Napoca cere autonomia Ardealului printr-un document adresat președintelui Klaus Iohannis. În acest sens, el a depus duminică, 15 februarie, o petiţie la Palatul Cotroceni prin care cere autonomia economică a Transilvaniei și stabilirea capitalei regiunii la Cluj-Napoca.

Fancsali Ernest Erno (23 de ani) cere guvern regional la Cluj care să controleze politic şi economic regiunea Transilvaniei, dar care să fie subordonat Bucureştiului. Petiţia, lansată pe causes.com, are deja peste 14.000 de semnături.

Fancsali Ernest Ernő este student la Relaţii Internaţionale în cadrul Facultății de Studii Europene de la Universitatea Babeş Bolyai.

Tânărul spune că a vorbit vineri, 13 februarie, cu cei de la Administraţia Prezidenţială şi le-a spus că doreşte o audienţă la preşedintele Klaus Iohannis pentru duminică, 15 februarie, dar reprezentanții Administrației i-au răspus că nu se poate. Așa că duminică tânărul a lăsat documentul cu cele circa 14.700 de semnături la Palatul Cotroceni.

Bărbatul spune că nu doreşte ruperea Transilvaniei de România, ci doar autonomie economică. „Transilvania va fi întotdeauna parte a României“, a declarat el pentru „Adevărul“.

Studentul este membru al Partidului Popular Maghiar din Transilvania pentru că, spune el, doctrina PPMT este cea care se apropie mai mult de ideea federalizării, în care se regăseşte.

Iată conţinutul petiţiei așa cum a fost publicată pe causes.com:

„Presedintele Romaniei

Autonomie pentru Transilvania: Banat, Crisana, Maramures, Ardeal

Capitala: Cluj

Guvern regional la Cluj, cu control politic si economic pe teritoriul Transilvaniei Autonomă.
Istoria şi tradiţia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastră a fost intotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarată prima oară libertatea confesională în 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia în 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultură si toleranţă. In secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie largă. La Unirea din Alba Iulia în 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltată din România Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie. Biserica Greco-Catolică, având credinciosi numai din Transilvania, era eliminată, bunurile erau confiscate.

După 1989, starea regiunii noastre nu s-a înbunătăţit. Impozitele acumulate în Transilvania ajung în Moldova si Oltenia pe nedrept. Transilvania este trezoreria ţării noastre fără autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem de ei. Regiunea noastră s-ar putea autosusţine. Avem păduri, ape minerale, un potenţial turistic foarte mare, oraşe medievale unice în România, sute de castele, cetăţi, o universitate care mulţumită multiculturalismului este în fruntea Universităţilor din ţară. Noi nu vrem nimic de la alţii, dar ce e al nostru nu lăsăm”.

Recomandările editorilor GreatNews:

O româncă din Italia ce lucra ca menajeră a câștigat un premiu uriaș al Loteriei
Idei de afaceri. Spațiu de joacă pentru copii, înființat cu ajutorul unui SRL-D
Bancnota de 5 dolari, ilustrată de un elev al Școlii de Pictură din Baia Mare